Namn: Lösen:

Dyk nr: 245, "Nicomedia", Södra Öland


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2007-05-19
MAXDJUP :
30,5 meter
DYKTID :
43 minuter
VATTENTEMP :
5 grader
SIKT :
20 meter
VISAD :
511 ggr

Tillslut lugnade havet sig så att vi kunde åka ut och dyka på vraken efter "Ubåtsmasakern"...
Det hela började på morgonen med att vi skulle tuffa ut till "Nicomedia", men halvägs framme så gungade det så mycket så att vi inte skulle klara att ta oss upp på stegen efter dyket, så för andra gången så fick vi vända tillbaka in till Sandhamn.
Dagen fördrevs med att sova, äta, dyka i hamnen och sedan grilla. Fram på kvällen så lugnade vinden sig och vi siktade på att göra ett nattdyk på "Nicomedia". När vi väl kom fram så var det nästan helt stilla, så förutsättningarna var riktigt bra.
Vi sjönk ganska sakta ner genom mörkret och spanade efter tecken på ett vrak. Helt plötsligt dyker det upp i lampskenet! Nere på nedstigningslinan så fäste jag efter lite micklande en blinkfyr så att vi lättare skulle kunna hitta tillbaka. Sikten denna natt var mycket god, det var endast lampan som begränsade hur långt man kunde se. Ganska snart så började min primärlampa dumma sig, den blinkade som ett stroboskop. Jag stängde av och på den ett par gånger, men den fortsatte att dumma sig, så jag plockade fram Clas Ohlson lampan och bestämde mig för att skenet från de andras lampor fick duga som bakgrundsbelysning.
Efter några minuter så testade jag pirmärlampan igen, och nu vill den vara med och leka, så jag stoppade ner Clas Ohlson lampan igen.
Sten for runt som en iller in och ut ur alla hål han hittade. I den klara sikten så såg det riktigt kul ut när man såg lampskenet strila upp genom hål i skrovet.
På väg tillbaka till uppstigningslinan mötte vi några av de andra dykarna, ljuset från lamporna såg ut som det var hämtat från Stjärnornas Krig :-)
Detta nattdyk var nästan lika kul som det vi gjorde på "Thistlegorm", och det hamnar därmed högt på top-10 listan över fantastiska dyk.

Sikt 20-25m
Temperatur +5 grader
AVG 18,9m
SAC 14.6l/min
EANx29