Namn: Lösen:

Dyk nr: 421, SS Hispania


DYKARE :
PARKAMRAT :
Rinaldo  
DATUM :
2007-05-27
MAXDJUP :
50 meter
DYKTID :
69 minuter
VATTENTEMP :
4 grader
SIKT :
15 meter
VISAD :
1129 ggr

Hispan är ett ställa man kan hamna på om man fått smärre fel på DNA-stegen. Det vet de flesta, men vad många inte vet är att det också är smeknamnet på ett av Stockholms bästa vrak, ångaren Hispania. Innan man hamnar på Hispan måste man dock förbi och hämta på OT. Inget konstigt med det egentligen så jag svarade att det klart gick bra när Rinaldo frågade om jag kunde komma lite tidigare.
Vi brände till täcken och konstaterar att Hogge redan var där. Dock var inte Hogges medvetande riktigt där än, för han hade lyckats slå fel kod till larmet. Resultatet var ett riktigt ljuvligt tjut som lyckades försätta halva Vasastan i ett temporärt tillstånd av tinnitus.
Efter en stund fick karln ordning på grejerna och vi staplade in för att hämta ett gasförråd som skulle få en 'vanlig' dykskoleägare att blekna om nosen. Swillsen och Norri dök också rätt omgående upp vilket ledde till ett logistikparty utan dess like.
Sen blev det Shell vid Globen för föda och kaffe.
På väg mot Gålö ringer militär 1 och undrar exakt vart vi ska. Under tiden hade militär 2 messat Swills med samma fråga. Typiskt militärer att köra tvåfrontsangrepp.
Efter att diverse spydigheter utbytts gasades det friskt mot Gålö där vi snabbt hittar militärerna stå givakt i väntan på vidare instruktioner. I en mönsterkolonn som som skulle fått Aspen att jubla av lycka fortsatte vi sedan mot båthamnen där Backström mötte upp.
Denna formidabla skeppare hade nöjet att för första gången bekanta sig med slöddret jag kallar mina dykpolare. Det lastades friskt i den gassande solen och snart var vi iväg mot Almagrundet och dagens mål, Hispan!

Vissa 'experter' hade dagen innan förklarat för oss att vi aldrig skulle ta oss ut till vrakplatsen pga. vädret men helt ärligt ser jag inte hur ett spegelblankt hav och sol kan ställa till det? 2 timmar förflöt rätt fort, (brukar göra det när man ligger och sover) och vips så var vi framme. Draggen hivades i ett par gånger men skepparen var aldrig riktigt nöjd. 91m fartyg är inte helt lätt att missa men det ska ju gärna bli också. Till sist sken han förnöjt upp och första teamet gjorde sig redo. Så fort de plumsat var det jag, Rinaldo och militär 1 som skulle i.
Som sig bör fylldes dräkten med rejäla svettmängder redan innan dyket och det kalla vattnet som till slut omslöt oss var mer än välkommet. Sakta började vi sjunka ned mot mörkret som aldrig riktigt infann sig. De andra herrarna drog förbi mig och döm min förvåning när jag passerar 30m och ser att de andra två verkar ha planat ut under mig. Sekunder senare ser jag vraket, hur f-n är det möjligt? Det är kanonsikt, och ljust??
Landar på skutan och konstaterar att draggen ligger mitt på, eller snarare i bygger alldeles invid den döda sälen som numera mest såg ut som en grå mögelklump. Tomas som leder styr först in i bygget under tråltaket och sen akterut där vi snabbt hittar maskin. Det fluktas lite här och var på maskinen och sen fortsätter vi mot häcken. Väl vid explosionsplatsen vänder vi dock och tittar lite på varandra genom ventilerna. Sedan bär det av föröver. När vi passerar bygget igen ser jag telegrafen och vill visa Tomas, men karln hade ett sånt tempo i benen idag att han redan är halvvägs till fören. Rinaldo och jag dumstirrar på Telegrafen, som bara två vraknördar kan göra, innan vi leker tafatt med Tomas. Väl ikapp är vi vid fören där vi droppar ner och drägglar på de bägge ankaren, modell fetare. Sen är det dags att börja dra hemåt då bottentiden närmar sig sitt slut. Tomas drar mot linan och undrar vart den jäkla telegrafen nu var? Jag pekar hejvilt men ser bara trål, irrar runt lite till innan jag ser den blänka till igen och pekar nu med hela handen mot Toomuch som snabbt ser den och passar på att skvätta lite i småbyxorna.
Sedan börjar ett tämligen händelselöst och trist deko som avslutas med att Tomas skjuter upp mig till ytan med fötterna före.

FETT DYK!

21/35+50+100% 30min botten