Namn: Lösen:

Dyk nr: 40, Solberga stenbrott


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2007-06-12
MAXDJUP :
10,7 meter
DYKTID :
40 minuter
VISAD :
670 ggr

Hemkommen på lite semester i småland. Johan, min bror, och jag har planerat att göra en liten roadtrip och dyka i våra badsjöar den här veckan. Idag skulle vi göra tre dyk. Ett i solberga stenbrott och två i Elmesultasjön, där farmor och farfar har sommarstuga.
Gick upp hyffsat tidigt och drog iväg till solberga stenbrott för att göra första dyket där. Det va lite spännande, har aldrig varit där, bara läst lite om det på sportdykare.se
Mycket fint väder, blå himmel och sol. Gick först ett varv runt stenbrottet som var ganska litet, ca 100 * 80m (uppskattning som kan vara fel).
Maxdjupet skulle vara 11m, det hålet hittade vi, annars låg det mest på 5-7m. Hittade en stol, lite stålskrot och en cykel. Mycket stora stenblock. Bra sikt och ganska kallt nere i hålet.

Lite historia om stenbrottet (källa: farfar)

Stenarna från brottet har bland annat fraktats ner till Tyskland för att användas till något monument (av eller för) Hitler. Men när kriget tog slut stal ryssarna stenarna och tog med dem till ryssland, så där finns dom tydligen nu :)
Stenar har också använts för att bygga kyrkan som finns i byn.

Parkamraters loggar:
Johan Kärnhall - Elmeshultasjön
Johan Kärnhall - Solberga stenbrott
Johan Kärnhall - Elmeshultasjön