Namn: Lösen:

Dyk nr: 27, Östersjön, "Ringaren"


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2007-06-30
MAXDJUP :
24,1 meter
DYKTID :
42 minuter
VATTENTEMP :
12 grader
VISAD :
351 ggr

Forts M/F Gefion utfärd i östersjön. Lördagens andra dyk (totalt: dyknr 4)

Fortsatte i en halvtimma med båten till vraket "Ringaren"

Fakta vraket "Ringaren": Skeppet är från 1500-talet. Kallas för "ringaren" pga en målad ring som en gång fanns på klippan där vraket ligger. Det är inte alls intakt, med lite kunskap så kan man se vilka olika delar av skeppet det är man hittar. Över vrakdelarna är det en stor stålställning som är kvar sen arkeologiska undersökningar på 60-talet. Vraket ligger 20-22meter väldigt nära en liten ö.

Dyket: Ett dykpar gick ned strax före oss men de tog en annan dykväg än oss, (mindre ytsim och mindre tid på vraket) så vi mötte dem aldrig. Vi ytsimmade hela vägen till ön och gick ned längs klippan. Hittade direkt stålställningarna som vi simmade över tills vi kom på yttersidan av vraket. Fortsatte sedan någon minut rakt ut för vi hade hört att det kunde finnas fler vrakdelar. Vände då vi inte hittade någonting (dykets maxdjup 24m). Väl tillbaka på vraket höll vi oss nu under ställningarna. Såg stjärten av en stor gädda under några brädor, när den skrämdes iväg kom det även upp en stor skrubbskädda. Då vi var nöjda med vraket gick vi upp längs en lodrät klippvägg och avslutade sedan dyket med lite naturdyk på 5-6 meter. Och här även säkerhetsstopp.

Jag lånade till dyket en bra värstinglampa, men med dåligt batteri. Han sa att den skulle räcka i ca en kvart, och mycke riktigt slockade den efter 12 minuter. Men fram tills dess var den till stor glädje och var mycket kraftigare än våra vanliga lampor. Trots att skeppet inte var intakt tycker jag det var ett intressant dyk, med tanke på att det var ifrån 1500-talet blev det en speciell känsla. Stålställningarna var lite häftiga att simma under och runt och de hade varit där länge så de var rostiga och bevuxna.

Mycket nöjd med dyket.

Parkamraters loggar:
Henric Kärnhall - Östersjön, Häfsövraket
Henric Kärnhall - Östersjön, Ringaren
Henric Kärnhall - Östersjön, Gröna Maja