Namn: Lösen:

Dyk nr: 28, Östersjön, Häfsövraket


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2007-06-30
MAXDJUP :
12,8 meter
DYKTID :
39 minuter
VATTENTEMP :
14 grader
VISAD :
281 ggr

Forts M/F Gefionutfärd i östersjön. Lördagens tredje dyk (totalt: dyknr 5)

Vi behövde inte gå långt med båten nu heller för att vara på plats vid Häfsö. Här ska vi göra ett nattdyk samt övernatta. Grillade på båten och åt en rejäl jättegod måltid innan dyket.

Fakta Häfsövraket: Detta är ett stort stålfartyk som har blivit bogserat hit för att skrotbärgas. Ligger mycket nära land och är tillgängligt för fridykning då det även ligger mycket grunt. Fartyget ligger på sidan så in att däcket ligger åt ena sidan och bottnen åt andra. Detta gör dykplatsen lite farlig då man vid dålig sikt eller på natten av misstag kan simma in i de stora lastrummen.

Dyket: Fick beskrivning av hur man hittar vraket, som enligt uppgifterna vi fick skulle ligga nära land. Jag hade plockat bort ett kilo bly och märkte direkt att jag var lite för lätt men fortsatte dyket. På första kompassriktningen hamnade vi efter ett tag på grunt vatten och gick upp till ytan, tog ny kompassrikting och försökte igen, hittade ingenting och gick upp igen. På tredje försöket så hittade vi tillslut fartyget (efter 30 minuter!). Jag var nu väldigt lätt vilket var väldigt jobbigt. Henrics halstätning läckte mycket så han var dyngsur.

Vraket var större än vi hade föreställt oss och vi fick ingen bra uppfattning om orienteringen. Var även läskigt att vi inte visste om vi var innuti, under eller bredvid vraket pga dess läge och dålig sikt. Vi valde att avbryta dyket efter bara 10 minuter på vraket pga alla problem och obehag.

Dyket var helt misslyckat så vi var missnöjda när vi kom upp. Slutsatsen var att det är inte ett bra vrak att första gången man dyker på det göra det på natten! Kan tänka mig att det är ett jättebra nattdyk då man känner till orienteringen.

Vi beslutade därför att om vädret var bra skulle vi gå upp tidigt på morgonen och göra om dyket dagen efter i dagsljus.

Parkamraters loggar:
Henric Kärnhall - Östersjön, Häfsövraket
Henric Kärnhall - Östersjön, Ringaren
Henric Kärnhall - Östersjön, Gröna Maja