Namn: Lösen:

Dyk nr: 40, Värmdö, Lillsved "M/S Harm"


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2007-07-02
MAXDJUP :
17,7 meter
DYKTID :
45 minuter
VATTENTEMP :
11 grader
SIKT :
5 meter
VISAD :
755 ggr

Advanced Scuba Diver
Kurs med Rickard Kuhs-Thorström & Robban Rönnkvist
Vrakdyk

Vädret var till sen bästa sida, strålande sol och ingen vind. Andreas och jag passerade förbi ÅDS på vägen för att toppa lite i flaskorna samt få i oss hamburgaren. Sedan vidare till välkända Lerviks brygga. Flera dykare var redan på plats och höll på att lasta ombord på båten Arla. Färden till Lillsved gick tryggt och säker med Niklas Eriksson vid rodret. Harm var väl markerat med två rediga plast dunkar.

De andra dykarna gav sig parvis iväg. Så småningom var det dags för oss. Rickard skulle ta täten, följ av Andreas, mig och Robban i kön.

Nedstigningen gick i god fart de 12 metrarna tog 40 sekunder enligt datorn (kul grej). Givetvis höll jag på att tryckutjämna, fylla vingen, hålla koll på nedstigningslinan och de andra dykarna, allt samtidigt, så jag landade fint på pollarn.

Tåget satte igång och vi följde styrbords reling, det är åt de hållet båten ligger lutad. Fick inte riktig stuns på avvägningen förrän efter några minuter. Passerade under de omkullfallna kranarna på båtens mitt på väg mot stopp ett, toaletten. Andreas och jag simmade in, bytte några ord och ut igen. Vi fortsatte planenligt tillbaka ut över sidan och ned till rodret och propellern. Jag var givetvis tvungen att sätta dit ett liten finger.

Vi gled sakta upp mot den bakre relingen och in genom babords dörr till styrhytten. Vi gled långsamt igenom. Andraes var lite högt mot taket. Själv gjorde jag en sväng runt styrpinnen (?) innan vi simmade ut genom styrbordsdörren. Vår första vrakpenetrering hade gått galant. Runt byggets framsida upp till styrbords reling som följdes tillbaka mot fören. Den stora revan som motiverar att båten ligger här fick sig en nära granskning inna vi var framme vid de förligga utrymmena.

Här blev det lite titt in i utrymmet under ankarspelet, en sväng runt fördäck innan tåget åter rörde sig mot den lägre relingen mot båtens mitt. Bytte reling på mitten vid kranarna. Vi rundade bygget där Rickard visade oss var linan in till stranden satt innan vi tog oss över taket till framsidan där relingen följdes tillbaka till ankarspelet och uppstigningslinan.

Tumme upp signalerades och Andreas tog över uppstigningen. Det kändes sämre än vad datorns graf visar. Det där med att ligga still och titta på linan är inte lätt. Tycker man åker runt hela tiden dock i avvägd position.

Kanon skoj dyk Tackar Rickard och Robban för en trevlig och trygg tur.