Namn: Lösen:

Dyk nr: 47, Östersjön, Ringaren


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2007-06-30
MAXDJUP :
24,1 meter
DYKTID :
42 minuter
VATTENTEMP :
12 grader
VISAD :
302 ggr

Båtutfärd (Liveaboard) med M/F Gefion. Linköpingssportdykarklubbs båt.
18meters stålbåt med kök och 8-10 sängplatser.
Skeppare: Dennis Malmström
Gast: Lasse och Thomas
+6st dykare
------------------------------------------------------------------------------------
Lördag dyk 2/3, Totalt dyk 4/8 :

La ankar ca 100-150m från land. Hade fått beskrivningen att vraket (Ringaren) skulle ligga någonstans mellan båten och en klippa inne vid land. Den skulle likna mer en brädhög än ett vrak och det skulle finnas massa metallställningar efter en utgrävning för några decennier sedan.

Ett gäng hoppade i före oss och gick ner mellan båten och land och tog sikte mot klippan. Johan och jag simmade istället in till land och gick ner längs klippan för att få bättre orientering och även en referens. Klippväggen va väldigt brant och vi va snart nere på 20m. Där uppenbarade sig järnrör i ett fyrkantsmönster som vi misstänkte var efter utgrävningarna. Det va ganska dålig sikt och lite läskigt att simmar runt bland massa skrot. Vi fortsatte förbi (och över) ställningarna och vidare i riktning mot båten för att se om det fanns mer (vi hade fortfarande inte sett något vrak. Vände efter ett tag när vi inte hittade något mer. Denna gången kom vi tillbaka under metallställningarna och där möttes vi av massa brädor som tydligt tillhörde en båt. Vi hade hittat rätt.

Själva vraket va inte så märkvärdigt, men tanken på att båten sjönk på 1500 talet gjorde det hela mer spännande. Var även lite läskigt att ha stålrören över sig. Men här nere va bättre sikt.

Gick efter några vändor upp mot grundare vatten och avslutade med lite naturdyk längs med klippan.

Parkamraters loggar:
Johan Kärnhall - Östersjön, "Gröna Maja"
Johan Kärnhall - Östersjön, Häfsövraket
Johan Kärnhall - Östersjön, "Ringaren"