Namn: Lösen:

Dyk nr: 24, Kvinnersta, Södra brottet


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2007-07-19
MAXDJUP :
11,4 meter
DYKTID :
59 minuter
VATTENTEMP :
13 grader
SIKT :
5-6 meter
VISAD :
594 ggr

Då var vi barnlediga igen, så då passar man på att dyka förstås :o)

Vi möts upp utanför Dykcenter, jag o Jocke, far vidare t. "gyllene måsen" för lite hederlig "kött o potatis" som äts på vägen t. Kvinnersta (gäller att ta vara på varje minut man kan så man kan dyka mer).

Strax efter 19 är vi i vattnet o ytsimmar mot tunneln (Jocke dyker under mig, men jag vill spara på min luft). Jag provar en tredje mask idag, Jockes gamla Halcyon.

Vi går ner, det bara strömmar in vatten i masken...går upp igen, drar åt lite o fixar med huva o sen ner igen, nu sitter den bra!!! Börjar bli riktigt duktig på nedstigningar i lagom tempo, stanna upp o tryckutjämna, känna efter...o STANNA strax innan botten o sen dyka vidare. När jag är på väg in i tunneln känner jag något tungt landa på huvudet...o det var ju ingen mindre än min kära Jocke som valt samma väg som jag ;o) Vi möts direkt av en massa abborrar som sover i tunneln, det härliga gröna ljuset på andra sidan.

Vi har idag bestämt att ta åt vänster efter tunneln för att utforska området där. Ser nåt galler, ett par bildörrar (där Jocke skriver J *hjärta* A, gulligt värre). Ligger strax bakom Jocke en bit o ser att det bubblar lite smått från hans 1a steg så jag gör tecken att vi ska gå upp o pekar mot hans 1a steg o gör en massa tecken *haha* Men han fattar iaf att det är nåt fel o att vi måste gå upp. Uppe på ytan berättar jag att det bubblar o.s.v. så han kränger av sig "riggen" (som han kallar det) o kollar o skruvar lite o krånglar på sig det igen, iom att det bubblar så lite så bestämmer vi att vi kan dyka vidare. Menar, han drar ju mindre luft än jag o har ju en 15l-flaska (jag har ju en vanlig knubb-12a). Vi kommer t. slut där klippväggen sticker ut en bit o 5-m platån tar slut så vi går ner en bit, men det är kolmörkt o dålig sikt så jag vill inte gå ner utan vi vänder och kör lite "väggdyk" på ca 10 m, man känner kylan från botten men jag fryser inte.

Till slut börjar man ana botten o Jocke går ner några meter under mig, efter en stund följer jag efter. Det ser ut som en lite trappa utefter klippväggen o ligger en massa tegelstenar o annat där. När vi kommer upp runt 7-8 m är det som en vit dimma men det känns lite magiskt, trots den dåliga sikten. Vi stiger upp t. den vanliga 5-6m-platån o dyker mot utgången. Det är ju ändå på den grunda platån man ser alla fiskar o kräfor, där är det ljust varmt o skönt :o) Jocke hittar ju förstås på en massa bus hela tiden :o)

När vi dyker genom tunneln igen har jag 100bar kvar, men vi ska göra en övning på andra sidan tunneln så det känns bra att ha mycket kvar.

Vi ska nämligen provskjuta min boj idag, upp med lina o boj ur dess lilla väska. Ooo så trassligt, linan flyter runt som i nåt tyngdlöst tillstånd, men trots handskar så lyckas jag trassla upp en hel del knutar o så. Jocke skjuter sin boj först o för en gång skull stannar han kvar nere på botten ;o) Så han gör tecknet "veva i grytan med båda händerna" (fin beskrivning va ;o) ... ) Jag försöker fylla min med luften som kommer ut från min regg. när jag har den kvar i munnen, inge effektivt + att bojen är böjd. Jag provar att ta ut reggen jag har i munnen o fylla, går inge bra, får kallsup efter en stund. Provar ännu en gång att ta luften från reggen när jag har den i munnen o får i tillräckligt så den börjar stiga...så jag släpper direkt...men det blev lite väl lite luft visar det sig, kanske en 4de del som syns på ytan, men va f-n det var ju första gången. Nöjd med min insats (antar att Jocke är ännu nöjdare med sin) följer vi våra linor upp på ytan o pratar lite.

Vi viker ihop boj+lina o går ner igen, dumt o ytsimma hela kanalen. Efter halva kanalen o efter att ha sett jätteabborren Alban i en liggande halvtunna så går jag upp medan Jocke dyker under mig.

Med 80bar kvar i flaskan o 1h dyk bakom oss går vi upp o mot bilen (jag tar av mig vingväst o så o tar bara med mig flarran). Diskuterar dyket, Jocke är lite ovan med en dräkt som är torr o behåller luften kvar i dräkten så han kände sig lite småvinglig men vi är ändå nöjda båda två. Alltid lika mysigt i Kvinnersta...o som tur är har jag hyrt en flaska så vi kan göra ett dyk till...men det efter den traditionella kisspausen, många klunkar vatten o 1½ banan...

Parkamraters loggar:
Joakim Bergman - Örebro, Kvinnersta, Södra brottet
Joakim Bergman - Örebro, Kvinnersta, Södra brottet