Namn: Lösen:

Dyk nr: 53, Dalarö, Dalarö skans "Riksäpplet"


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2007-08-18
MAXDJUP :
14,3 meter
DYKTID :
45 minuter
VATTENTEMP :
17 grader
SIKT :
3 meter
VISAD :
903 ggr

Utfärd med Tessi II och skepparen Niklas Ekström”.
Väl på plats vid Karlsudds marina var det helt folk tomt vid bryggan. Vi var i tid, vädret var lite blåsigt kanske det var inställt. Efter en telefon koll så visade det sig att ilastning numera sker vid kranarna längst till höger inte längst till vänster där vi var.

Najade och Melanie som var det inplanerad för dagen var redan struket pga vinden. Vi tog sikte mot plan B som var en waxholmsfärja. Först dyk teamet var uppe efter typ 20 minuter och sa NÄ det fick vara. Plan C blev Ingrid Horn vilken var upptagen så det blev plan D, Riksäpplet.

Jag och Andreas fick pröva lite frittfall när vi rullade från Tessis lite högre reling. Kompassen var inställd så turen gick in mot revet och sedan över vraket.

Då vi inte hade varit i den delen som var rakt söder ut mot den röda pricken så var näsan åt det hållet. Farten var god då vi hade en skaplig medström. Så småningom tog vrakbitarna slut och vi vände om. Oopps, nu stod man nästan still när man slö kickade. Det fick bli lite kraftiga kickar med ett för mig markant ökat flåsande som resultat. En klart långsammare takt blev åt detta håll. Kontra kompasskurs hölls och vi passerade inte bara hela vraket utan även det andra teamet på vår väg. Åter på norrsidan blev det ett långsamt nosande över de centrala delarna. Stod man som öringen med huvudet mot strömmen kunde man göra långsamma förflytningar mot och med strömmen samt i sidled, rena forspaddling.

Återtåg signalerades. På vägen mot revet fick jag idén att vi simmar från klippan mot båten när vi ligger på 6 meters stoppet. Fram med penna och skrivplatta för att delge Andreas. Så småningom kunde han tyda alla orden och jag stack iväg. Resultatet blev inget bra. Strömmen och en fint med avvägningen gjorde att vi givetvis tappade bort varandra. Själv drev jag tillbaka till revet och jag följde språnget långsamt uppför för att på ytan vare sig se Andreas eller båten. Båda dök så småningom upp. Andreas hade tagit det lite långsammare än mig de sista metrarna och båten hade hämtat upp det andra teamet som hade åkt med strömmen lite för långt.

Driv linorna i vattnet kom väl tillpass i det stygga vattnet för att bogserande dra oss ut från revet så att vi kunde klättra ombord.

Väl uppe så siktade vi tillbaka mot Ingrid Horn men här valde endast ett par att blöta ned sig. Det var visst ström de första metrarna och sikten väl där nere var mindre bra.

Det bästa av dagen blev nog rökta fisket shoppingen som gjordes vid strandhugget efter färja dyket.

EAN: 30%
Cyl press: 240-110 bar
SAC: 25,9 liter/min