Namn: Lösen:

Dyk nr: 174, Alviksvraket, Tore


DYKARE :
PARKAMRAT :
Robin Elvin  
DATUM :
2007-08-22
MAXDJUP :
10,9 meter
DYKTID :
35 minuter
VATTENTEMP :
19 grader
SIKT :
1 meter
VISAD :
525 ggr

Dags för "efter-jobbet-dyk" med Robin. Ville prova mina nya jetfins (och vara utan benvikter) samt träna lite ytterligare med nya torrisen.

Som vanligt hoppade vi i vid bryggan och letade rätt på linan. Hej och hå, här var det ingen bra sikt! Robin dök för dagen med singel-12a och det läckte lite där 1:a steget är iskruvat i kranen så jag viftade och gestikulerade lite - men han var inte så intresserad. Efter en stund kom jag på varför - han hade glömt att ansluta dräktslangen och var upptagen med att leta rätt på den och sätta den i dräktventilen!

Efter en stund förstod vi varandra men vi lät det vara - det bubblade inte så mycket och det är ju svårt att få till ett djupt dyk kring Tore...

Vi följer linan och kommer fram till vraket som vanligt. Tog en sväng uppe på vraket och kikade ner i lastrummen och runt i styrhytten där alla fina stora abborrar finns. Robin bstämde sig för att penetrera genom "fönstren" och krånglade sig in igenom och ut på andra sidan, medan jag väntade "utanför".

Ytterligare ett varv runt vraket på bottennivå och jag övade avvägning genom att gå in nära botten under sidan där det är lite trångt. Gick bra och jag slog varken i sidan eller rörde botten. Nu börjar ju dräkten kännas bra, och med nya fenorna känns allt skönt och behagligt!

Efter två fullbordade varv runt vraket bestämmer vi oss för att köra en sista sväng uppe på däck och kring styrhytten innan vi ger oss. När vi kommer upp på däck ser vi ett huvud som drar sig tillbaka i ett hål på däck. Fram och inspektera - Robin i täten (som vanligt) börjar rota lite i ett av hålen till lastutrymmet medan jag väntar strax bakom. Vad kommer då upp från det andra hålet - mitt framför ögonen på mig? Jo, en ganska stor fin ål! Jag viftar frenetiskt med lampan så att Robin ska se ålen och till slut fattar han och vänder sig om precis lagom för att se den ge sig iväg i mörkret bort från vraket. Robin (som inte verkar så van vid ålar) tror att han kan fånga den, men tji fick han! Kul, har aldrig sett ål vid Tore förut - den här måste man spana efter framöver för att se om han (eller hon) är "bofast".

Nöjda och belåtna ger vi oss av efter linan och klivar i land där vi ska. Trevligt dyk.

EAN33
CNS: 10% ,TOT: 10%
Gen.djup: 6,7 m
Temp: +19C
Sikt: ca 1 m
Dräkt: TORR + 200
Bly: - kg
100 BAR -> 70 BAR (2 x 12l, 200BAR)
SAC: 12,3 l