Namn: Lösen:

Dyk nr: 44, Östersjön, M/S Luleå


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2007-08-19
MAXDJUP :
25,9 meter
DYKTID :
41 minuter
VATTENTEMP :
7 grader
VISAD :
304 ggr

Båtutfärd (Liveaboard) med M/F Gefion. Linköpingssportdykarklubbs båt.
18meters stålbåt med kök och 8-10 sängplatser.
Skeppare: Dennis Malmström
Gast: Lasse
+5st dykare
------------------------------------------------------------------------------------
Söndage dyk 1/2, Totalt dyk 5/6 :

Dags för helgens höjdpunkt och vraket M/S Luleå. Vi gick upp tidigt på morgonen för att hinna ut och dyka på Luleå innan det lite sämre vädret skulle komma. Eftersom vraket ligger mitt ute på öppet hav så är det väldigt känsligt när det blåser för mycket. Påvägen så får jag sköta kompressorn, bullrigt och jobbigt men ganska kul att fylla sina egna flaskor för en gångs skull :)

Framme på platsen så har vi en väldigt nyfiken säl som ligger och tittar på oss i båten flera gånger. Och vi hoppades att vi skulle få se den nere under vattnet.

Dyket: H och jag hade denna gång med oss Dennis ner. Nedstigningen gjordes längs den tjocka tampen som är fäst i vraket och som man förtöjer båten vid. Sikten var bra och när man närmade sig så såg man hur stor den var! Hade till en början inte full koll på hur det såg ut pga att den var lastad med järnmalm så man såg på något ställe inte var båten slutade och bottnen började. Kom fram till fören och vände där och gick upp på däck. Följde hela fartyget bak till aktern. Där stötte vi på vår vän sälen som varit och hälsat på oss på ytan. (H och Dennis hade uppenbarligen sett sälen flera gånger under dyket.) Sälen stannar nere i 20-30 sekunder och simmar fram och tillbaka flera gånger och är nyfiken. Jätte coolt!!

Dyket var väldigt kallt och jag hade ont i huvudet, troligtvis för att jag hade snålandats lite pga att vi trodde att jag skulle ha den begränsande faktorn för dyktiden med min lufttillgång. När vi frös för mycket så gick vi upp igen, efter ett lyckat dyk!

Parkamraters loggar:
Henric Kärnhall - Östersjön, M/S Luleå
Henric Kärnhall - Östersjön, M/S Luleå