Namn: Lösen:

Dyk nr: 4, Blue Hole, Gozo


DYKARE :
PARKAMRAT :
Guidad grupp  
DATUM :
2005-04-23
MAXDJUP :
22 meter
DYKTID :
72 minuter
VATTENTEMP :
16 grader
SIKT :
50 meter
VISAD :
507 ggr

Ett av flera så kallade Blue holes - den här gången Gozo med sin gigantiska katedral ute vid kusten, den som man ser i varenda turistbroschyr om Malta.
Det första vår guide berättar att för ett par månader sedan rasade en stor del av katedralens överliggare ner i havet men som väl var nattetid och ingen dykare på plats. Fascinerande att då stå och titta på "galningarna" som står där upp ca 60 meter ovan ytan och veta att jag ska ner där och dyka..........
Ner genom Blue hole som mest var en kokande kittel av dykarbubblor men sikten återigen fenomenal. In i grottan, utan lampa......., och tittar på en stor rocka som ligger längst in, några languster och diverse små krabbor.

Ut genom undervattenskatedralen och simma bort mot de nerfallna resterna, känner att - Jag håller lite avstånd - Kommer runt och ser mängder av fisk och några riktigt Feta Groupers, efter 50 minuters paddlande känner jag hur all värme i kroppen är på väg bort men man kan ju inte gå upp utan att ha förbrukat lite luft i alla fall.

Efter drygt 70 minuters filosoferande i detta kristallklara men kalla vatten (kallare än så här lär det inte bli här enligt uppgift ) och frost i håret och krackelerade tänder pallrar jag mig upp för revkanten och stapplar bort den långa vägen mot parkeringen för att få lite sol på min stelfrusna och blekfeta kropp.
Ännu en legendarisk och omtalad dykplats avverkad.
Trevligt enkelt dyk men lite för långt att släpa dykutrustning för min smak.