Namn: Lösen:

Dyk nr: 12, Susanns Reef, PNG


DYKARE :
PARKAMRAT :
Grupp  
DATUM :
2005-07-11
MAXDJUP :
26 meter
DYKTID :
72 minuter
VATTENTEMP :
28 grader
SIKT :
40 meter
VISAD :
287 ggr

Efter en knapp timmes båtfärd över ett lite skumpigt hav kommer vi fram till ett av många rev utmed New Britains kust. Revet heter Susanns Reef (Vem nu Susann är får vi aldrig reda på). Vi får platsen beskriven att vi ska hålla till höger och följa revet runt, tar fasta på det - visar sig sedan att vi är ensamma, alla andra stannar vid revets södra del som är revets bästa del. Vi följer revet på en drop - rakt ner till flera hundra meter - med mycket bra sikt, vackert ljus då solen står rätt och lyser upp hela revet. En liten revhaj glider förbi och därefter en mycket stor barracuda. Inte så mycket fisk som jag förväntat mig och revet känns lite naket men koralerna är otroliga, det märks att det inte är många dykare här.

Efter ca 20 minuter går vi runt revets norra del och där är allt annorlunda, inte alls lika brant lutning, större koraller, mer fisk och otroligt vackert. Vi följer revet nu söderut och jag bara njuter av ljusspelet över det levande korallerna. När vi kommer till den södra delen hittar vi resten av gänget och förstår varför de stannat här. Enorma gorgonier ca 7-8 meter i diameter utan tillstymmelse till påverkan av vare sig väder eller människor.
Jag simmar fram till den jag upplever som störst och fäller ut armar och ben med fenor så långt jag kan för att få en mer korrekt uppfattning om storleken, jag når inte ens till hälften, det är Gigantiska, dessutom mängder av Stora röd Whipcorall (ett par, tre meter höga och enligt uppgift lär finnas i många stora fotografers samlingar - inte i min då jag har macrolins på.......) som gör sig mycket bra för vidvinkelfotografering.

Efter en dryg timme så är jag lite frusen men vi simmar över till grannrevet där jag hittar en mycket vacker hårstjärna (Crinoid) och i den hittar jag en brun liten clingfish, det är precis att jag inte får den på bild för armarna på hårstjärnan är som vanligt svåra att styra, berättar sedan om den för min buddy som inte har en aning om varför jag mosat in kameran i hårstjärnan, han har aldrig hört om dessa fiskar, Jag muttrar lite om okunskapen men det kommer fler dyk med möjlighet att visa dem.
Ett vackert rev, med bra enkel dykning, önskar det var lite mer fisk men för fotografering är det verkligen otroligt vackert.