Namn: Lösen:

Dyk nr: 13, Vanessas Reef, PNG


DYKARE :
PARKAMRAT :
Grupdyk  
DATUM :
2005-07-11
MAXDJUP :
28 meter
DYKTID :
47 minuter
VATTENTEMP :
28 grader
SIKT :
25 meter
VISAD :
325 ggr

En dryg timme efter dagens första dyk beger vi oss till grannrevet, Vanessa - som vi inte heller får reda på vem hon är......... - Att vi dyker här som dyk två förstår jag inte riktigt, möjligen med tanke på ljuset och solens läge men varför lägga detta som dyk två. Dyket är djupare och det pratas om dekodyk vilket jag av princip inte gillar som nöjesdyk men men men......

Vi går ner och jag inser att jag kommer att simma vilse men hittar snart en struktur i revet. En långsmal ås breder ut sig och på dess sida växer återigen enroma Gorgonier uppställda på en lång rad, Som gjort för vid vinkelfoto i dess allra vidaste mening, Jag har aldrig sett maken till dessa. Ett stim med ett par hundra små barracudor glider förbi mig och ut över dropen på höger sida.

Vi följer revet utför ner mot 30 meter och redan när vi vänder har jag deko på datorn, Alla simmar tillbaka utom två personer som går vidare österut upp mot grundare delar, det visar sig vara ett dåligt val då korallerna var ganska trasiga av dåligt väder och hård ström, de fick i alla fall visa sina färdigheter i ytsim (150 meter , Vi går tillbaka och hittar flera arter av Clownfisk annars upplever jag revet som ganska färglöst troligen på grund av djupet.

Åter till de stora Gorgonierna och flera små barracudor dansar förbi i stilla majestät, En liten blacktip reefshark patrullerar revet och gler ner i djupet när vi kommer för nära. Vi går upp och får tillbringa 15-20 minuter på lina i lite gropig sjö. Det gäller om inte annat att nolla ut alla datorer, vissa säger Ok och den andra datorn säger 15 minuter deko...... lätt irriterande men vad göra.
En av deltagarna (En kille från holland) har ingen koll, gissar vi, då han inte bryr sig om dekot och kommer upp långt efter oss med en skrikande och vilt protesterande dator som gärna tillbringat några minuter till nere under ytan, pipandet förföljer oss på båten när vi styr mot lunch !

Ett fint rev men djupet gör att det känns lite färglöst och "jasså" - För att få ut något bör du ha erfarenhet av och en dator som du förstår med dekoinfo annars bortkastad tid att dyka här. Eller göra dyket som ett första dyk