Namn: Lösen:

Dyk nr: 25, Gonubalabala, Manta cleaning station, PNG


DYKARE :
PARKAMRAT :
Gruppdyk  
DATUM :
2005-07-21
MAXDJUP :
11 meter
DYKTID :
94 minuter
VATTENTEMP :
26 grader
SIKT :
10 meter
VISAD :
418 ggr

På begäran av ett engelskt par (mike och paula) så åker vi de två timmarna runt East cape och söderut mot Samarai och manta cleaning station, kommer ihåg att det var riktigt trevligt med mantorna men vädret är inte kul och regnet öser ner, sikten på båten är ibland nere i 3-4 meter med regndimman som står tät, när vi kommer till China straits vaknar vi till för här är det så strömt så båten hoppar vilt Tänk att vi ska dyka här senare.......

Vid manta cleaning station går vår divemaster ner och ska leta reda påklippan - det är nästan 1½ år sedan jag var här men jag kan peka ut ganska exakt var det är !!
Vi går ner och direkt lägger vi oss på 6 meters djup ca 3-4 meter från den lilla klippan och tittar på en liten manta på ca 3 meters bredd som låter sig putsas av cleanerwrasses (läppfiskar).

Den står här ca 20 minuter för att avsluta med en loop och simma iväg i det grumliga vattnet - vi ligger ca 30 minuter och väntar och till sist kommer den tillbaka och vi lyser alla upp i ett fånigt leende bakom mask och regulator.
I ytterligare 20 minuter är den här för att sedan återigen simma iväg. Vi ligger ett tag till men vågsvallet och det kalla vattnet gör att en efter en ger upp jag är sist och orienterar mig efter botten bort mot den plats jag vet att båten ligger vid.

Botten har ändrat sig ganska rejält här på ett år med betydligt större variationer i bottenstrukturen än den helt platta botten som var här för ett år sedan, några bluespotted stingray simmar iväg men annars är det som en öken och det känns lite konstigt allting men ändå väldigt bra, lugnt och stillsamt, ingen stress men jösses vad jag fryser. Är det kul att dyka, ja =)

Bilder på www.sportdykare.se