Namn: Lösen:

Dyk nr: 119, Harm, Lillsved, Värmdö - Stockholm


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2007-09-29
MAXDJUP :
18 meter
DYKTID :
95 minuter
VATTENTEMP :
13 grader
SIKT :
3,5 meter
VISAD :
863 ggr

Det har varit dåligt med dykningen på sistone... En extremt segdragen luftrörsinfektion och förkylning har hållit mig strandsatt alldeles för länge. Och, när jag väl började känna mig piggare, då gick alla lediga helger åt till en massa annat.
Ska det inte inhandlas barnvagn så ska det vara fest, heldagstur till IKEA eller nåt annat landbaserat nöje.
Men, den här helgen var kalendern hyfsat tom och det var dags att glida i gummidräkten igen.
Då visar det sig såklart att inte en käft vill dyka. Mitt mass-sms resulterade i det ena negativa svaret efter det andra och snart började jag ge upp och ställa in mig på ännu en helg på land. Men, då plingar det till i telefonen och Mika skriver att han är PÅ!! Sweet!
Vi bestämde oss för lördag, men jag hade lovat besöka barn-loppisen hemma i Värmdö (ja, loppis för barnsaker alltså, inte barn), så det fick bli ett lunchdyk.

Barnloppisen gav mig en lätt ångest. Jäklar i min lilla låda vad grejer det fanns. Jag konstaterade snabbt att mammorna var intressantare än sakerna de sålde och jag lyckades ganska snabbt snacka oss bort från detta kaos av badbaljor, babykläder och skridskor.
Det bidde en snabb fika hos vännerna Jim och Agneta istället där jag fick leka av mig lite med Elias leksaksbilar.

Mika ringde och berättade att han var på väg, så vi fick fika färdigt och snabbt bege oss hemåt, där jag bytte ut en gravid sambo mot 60 kilo dykutrustning istället.

Sportbilen smekte kurvorna efter den krokiga vägen ut mot Lillsved och snart sladdade jag in på parkeringen där Mika redan stod och väntade.
Grejerna plockades ihop men när gasen drogs på pös det för fullt. O-ringen i ena steget hade såklart försvunnit men som tur var hade jag en o-ringspåse i lådan så snart var allt i ordning igen.
Vi gled i våra slimma kroppar i våra slimma dräkter och var redo att ge oss ner i det bruna härliga vattnet.
Väl nere vid stranden beslöt vi oss för att ytsimma bort till stegen för att därifrån gå ner och följa linan ut. Självklart gick det lite sjö och jag drog på mig en lätt kramp i ena benet efter vägen. Den släppte dock snabbt och vi gjorde upp vår dykplan.

Linan hittade vi hyfsat direkt och efter en spännande tur över dyig sandbotten nådde vi Harm efter 10 minuter.

Sikten visade sig vara okej. Inte så bra som vi hade hoppats på men inte helt kass heller. Från relingen såg man in över halva däcket ungefär.
Vi följde relingen runt skutan och kikade in lite här och där. Vi spanade in kollisionshålet, bygget, proppen och lite lastrum.
Toaletten på Harm har jag ju hört talas om men aldrig fått se själv, så den besökte vi såklart, både en och två gånger.
Vi plöjde genom bygget ett varv och tog en sväng ner genom lastrummen.

Jag har dykt Harm ett par gånger tidigare, men då vid varje besök bara sett delar av henne. Nu fick jag verkligen se hela skutan flera gånger om och fick äntligen en klar bild över henne.

Efter en dryg timme gled vi in på toaletten för att snacka lite. Vi bestämde oss för en kort runda till för att sen vända hemåt. Jag gled ut först och när Mika kommer efter mig stannar han för att ta upp ett lamphuvud som ligger strax under honom på däck. Jag stannar upp och låter honom lägga ner det i fickan, när vi konstaterar att det är MITT lamphuvud han hittat. På nåt sätt har det lossnat från vänstra backupen när jag gled ut genom dörren men Mika lyckades skruva tillbaks det lika fort.

Så småningom kände vi oss nöjda och återvände mot linan. Hemsimmet var lika spännande som vanligt... Dötrist alltså...
Vi genomförde minideko och fick till det rätt bra bortsett från lite nivåfladder på 3:an, men det var marginellt...
Så, nöjda och glada simmade vi mot stranden och bröt ytan igen, 95 minuter efter vi lämnat den.

Efter att ha kommit i torra kläder firade vi mitt längsta dyk med kaffe och dammsugare på caféet och sen sklijdes vi åt för denna gång.
Väl hemma igen hann jag knappt lasta ur bilen innan det bestämdes att vi skulle till IKEA. De hade ju långlördag så vi skulle ju ha mååånga timmar på oss att handla.

Nu börjar det närma sig nedkomst så vi får väl se hur mycket dyk det blir närmsta tiden. Jag är tveksam till att jag blir ivägsläppt... Vi får se...