Namn: Lösen:

Dyk nr: 39, Lekuan I, Bunaken, Manado, Indonesien


DYKARE :
PARKAMRAT :
Gruppdyk  
DATUM :
2005-11-05
MAXDJUP :
25 meter
DYKTID :
68 minuter
VATTENTEMP :
29 grader
SIKT :
35 meter
VISAD :
451 ggr

Efter en lång flygresa var det bara att ta tjuren vid hornen och trä på sig dykstyret. Dykninge med Bastianos Dive Resort på Lekuan 1. Sikten är bra och lite lätt ström känns direkt vid ytan. Vi går ner och det första som korsar vår väg (dyker med en grupp om 4 nycertifierade spanjorer från ambassaden i Jakarta och två så kallad Divemaster - guider i alla fall) är en fet sköldpadda som alla andra missar trots att den bara är är ca 3 meter ifrån oss.

Efter en minut är den lilla gruppen redan spridd över 50 meter och jag bestämmer mig direkt för att jag kör mitt race. Maxdjup 25 meter men mesta tiden på ca 16-18. Korallerna känns lite slitna och spår av dålig avvägning eller starka strömmar syns lite överallt även om det ser bättre ut längre ner.
En whitetip reefshark glider förbi på bara ett par meters håll. ett stort stim med sweetlips ligger ute och svävar i det allt mer strömma vattnet och en bluespotted stingray drar iväg när jag drar huvudet över en liten klipphylla. Ytterligare en
whitetip ligger där och vilar. Vackert med solen som lyser rakt från sydväst in på hyllan som är täckt av sand.

Vi fortsätter utmed väggen och efter ca 30 minuter börjar de andra en efter en bli tvungna att gå upp. jag är själv kvar efter 45 minuter och en av guiderna kommer ner och fortsätter dyket i lite mer lugnt tempo. En chefig räka - saron marmoratus - kryper omkring på en barrelsponge och flera squatlobsters (trollhummrar) hittar jag under olika hårstjärnor. Även clingfish och en hel del räkor. maffig - just the way I like it.

Ytterligare ett par whitetips innan dyket börjar avslutas och flera barracudor uppe vid ytan som cirklar runt i den alltmer märkbara strömmen. Uppe vid revkanten är det riktig cirkus med modell tvättmaskin och med ett par kilo för lite runt min feta midja så är det inte helt lätt att hålla säkerhetstoppet

ca 70 bar kvar när vi kommer upp efter ett riktigt trevligt dyk om än lite stressat i mitt tycke med för mycket simma. Inte så jätteimponerad av korallerna som jag trodde jag skulle kunna bli. Men det är kul att dyka !!