Namn: Lösen:

Dyk nr: 43, Hairball 1, Lembeh Straits, Manado, Indonesien


DYKARE :
PARKAMRAT :
Gruppdyk  
DATUM :
2005-11-08
MAXDJUP :
21 meter
DYKTID :
76 minuter
VATTENTEMP :
29 grader
SIKT :
15 meter
VISAD :
313 ggr

På väg mot dykplatsen hairball 1 - har läst om denna som en av de absolut häftigaste platser i världen för muckdiving och att platsen ska liknas vid östersjön, Mmmmm underbart eller....... - så förväntningarna är ganska höga.

Vi hoppar ner och landar på ca 5 meters djup och det är bara svart platt sandbotten, sikt ca 10 meter, Yammie, what is this really ?????? Simmar efter guiden i ca 40 minuter ner mot 20 meter och vi hittar egentligen ingenting och vänder uppåt mot det håll vi kom ifrån - riktigt pissigt, ser nästan ingentin mer än några rakor och några tryckarfiskar, av en art jag i och för sig aldrig sett så, men det känns verkligen öken.

Väl tillbaka under båten så formligen exploderar det helt plötsligt av liv, Hairy Frogfish, Fingered Dragonet, Devil Scorpionfish, ormålar, krabbor, juvenlie batfish (fladdermusfisk) En underbar liten bläckfisk som tror han är en mussla och släpar med sig ett tomt musselskal. Kommer jag för nära så drar den ihop skalet och stänger så att man precis kan skönja ett öga därinne, simmar jag bort så öppnar den och börjar krypa på botten men släpar med sig musslan - evolution säger det senare, dessa bläckfiskar beter sig verkligen så här - otroligt.

Det jag verkligen saknar i slutet av dyket är en Mimic Octopus, särskilt som jag vet att de såg en igår på detta ställe. Flera arter av pipefish ligger på botten och är faktiskt bevuxna med alger, små gobies i symbios med räkor, inklusive sailfin gobi som jag aldrig sett förr, flatheads och tom ett par Stargazers hittar de. Till sist hittar de även cockatoo waspfish, såg dem när jag snorklade första dagen men det räknades liksom inte, nu har jag den med under dykning.

Av de 10 arter jag hade på min lista så har jag nu efter två dyk prickat av 6 !!, otroligt !!!!
+ att jag fick se Murex-snigeln och flera olika sorters räkor inkl bönsyrseräkor, både den som slår med klubba och den som fångar med taggar, samt den vackra räkan Periclimenes Imperator, två stycken, på en sjögurka och velvetfish som jag aldrig ens reagerat på att de finns och inte heller fanns med på listan
Filmen i kameran är slut sedan länge så det är bara att finna sig i att flera arter inte kom med på film
Men vadå, mycket bättre muck än så här blir det inte och det är två dyk kvar idag
70 bar kvar vid uppstigning och nu iväg till lunch !!!
Det är kul att dyka !!