Namn: Lösen:

Dyk nr: 44, TK 1, Lembeh Straits, Manado, Indonesien


DYKARE :
PARKAMRAT :
Gruppdyk  
DATUM :
2005-11-08
MAXDJUP :
21 meter
DYKTID :
79 minuter
VATTENTEMP :
29 grader
SIKT :
12 meter
VISAD :
345 ggr

Var det inte här vi var ?? Ahaa platsen ligger precis bredvid den förra (Hariball). Samma förutsättningar alltså, svart sand, grumligt och inte världens sikt alltså. Det sluttar lite mer här, lite mer skräp, alger och blad på botten och också mer udda varelser, En underbar stor ful och grotesk Giant Frogfish bara helt plötsligt exponerar sig bredvid en Elephant Ear sponge, bränner av halva rullen bara för att få någon bra bild. Hittar tre frogfish till senare under dyket !!, Stora Elephant Ear sponge nere kring 14-15 meter och en hel del olika drakfiskar. Bönsyrseräkor och pistolschrimps, putsarräkor och flera arter skorpionfisk. Banded snakeeal och Ribbon Eel.
Hittar ganska snart också en Ghost pipefish, vilket det lovat att jag kommer inte att hitta på dagens dykplatser, Ha där fick dem .

Tyvärr bara en ornate Ghost - visar sig efter lite funderande att det är en juvenlie delicate ghostpipefish !!!, vilket är betydligt mer ovanlig- . Den är nog inte mer än ca 5 cm stor och den vänder sig bort från kameran hela tiden. Den underbara teckningen och de spretiga fenorna som skiljer sig rejält från Ornate gör att jag slösar flera bilder på den.

Mot slutet av dyket på bara ca 4-6 meters djup hittar jag en häftig liten krabba inne i en anemon. Så fort jag kommer till anemonen så drar den in sig i sitt rör och krabban sugs helt resolut in i röret och sitter som i ett skruvstäd fast bland tentaklerna oförmögen att röra sig men med ett bra skydd. Efter några minuter så börjar armarna komma ut och krabban pressas fram och till slut testar jag att ta ett par bilder med sådär resultat.
Kul att se då jag vare sig upplevt detta eller sett just den arten av krabba.

Något rör sig vid handen !!! kallsvettig med tanke på vad jag ja sett tidigare simma/krypa/kräla/hasa omkring här lyfter jag hastigt upp handen. Hade jag inte tittat ordentligt här ?? Men ingen fara, en stor rackarns fingered dragonnet kommer krypande utan att reagera på mig, testar en bild med den blir inte som jag vill.

Avslutar med lite snabbt sök under båten bland skogen av sjöborrar och hittar bland annat Banggai cardinalfish - en endemisk art som bara finns vid några öar ca 3 timmar med flyg söderut !!! - hur har dessa hamnat här ???
Det visar sig att någon tagit med några stycken hit till området för några år sedan och sedan lyckats ha ut dem ur akvariet i havet - olycka eller ej vet man inte - och de har lyckats etablera sig i små bestånd. Har annars bara sett dessa i akvarier och på film, de är enormt vackra och har en mycket lustig form på sina fenor och teckningen är även den underbar.

Dyket är slut och nu ska det bli gött med lite middag, 80 bar kvar, Jo det blir nog ett nattdyk också. Det är kul att dyka !!