Namn: Lösen:

Dyk nr: 45, TK 2, Lembeh Straits, Manado, Indonesien


DYKARE :
PARKAMRAT :
Gruppdyk  
DATUM :
2005-11-08
MAXDJUP :
16 meter
DYKTID :
84 minuter
VATTENTEMP :
29 grader
SIKT :
15 meter
VISAD :
335 ggr

Nattdyk !!

Tillbaka till TK, men 2:an den här gången - samma typ av dykning som tidigare, dvs Svart vulkansand, lite alger och blad mm på botten. Det första vi hittar är cockatoo Waspfish, både vit och brun !!, Därefter allt möjlgit kul, Flying Gurnards, dwarf lionfish, Ambon Scorpionfish, Spiny Flathead, Velvetfish, Muränor, Räkor i hundratal, nakensnäckor, några små 8-armade bläckiskar, Pipefish, olika arter av Sjöborrar, sjöstjärnor, Sjögurkor, sjöpennor med små räkor i (som vanligt...?), mellan den gröna algen, Sailors Eyeball - ser ut som en skinande grön silverskimrande kula - kryper små spökräkor och sniglar.
Plattmaskar och en bobbitworm - riktigt snuskig sak.

En stor Melo Amphora - bailer shell - ca 40-45 cm stor kryper över botten på väg mot en fiskkadaver som är täckt av småsniglar, eremitkräftor och krabbor. En Flamboyant cuttlefish spelar med sitt otroliga pigment och trollbinder vår lilla grupp i säkert 10 minuter. Ett par Devil Scorpionfish ligger och spänner ut sina fantastiska bröstfenor, den ena fisken har röda och den andra orangea - otroligt vackert !!!
Min distansarm till kameran har gått sönder helt sedan förra dyket så alla bilder höftar jag och blir därefter, halva motivet i bild, typiskt. Längtar tillbaka till nästa år då jag ska hit igen !!
Det är bara helt otroligt vilka djur som finns här, ska se till att skaffa en digitalkamera till dess för det är nog bara PNG som kan slå detta och 36 bilder är slut på 5 minuter när det är så här.

Det sista vi ser strax under båten på bara tre meters djup är två sjöhästar som gungar lite den lilla lilla ström som börjar kännas av.
Vad ska jag säga ? på en dag med 4 dyk har jag fått se totalt 8 av de 10 arter jag hade på min önskelista
+ ytterligare 6 arter till som jag knappt kände till fanns här innan jag kom hit.
Kan bara rekommendera att testa några dagar dykning i dessa otroliga vatten.

Vi klättrar upp i båten med ca 60 bar kvar. På vägen hem börjar det regna men vi sitter alla och bara skrattar åt en otroligt häftig dykdag. I morgon blir det Bangka, Jobbigt !!! Men det är ju kul att dyka !!

Bilder på www.sportdykare.se