Namn: Lösen:

Dyk nr: 46, Lekuan III, Bunaken, Manado, Indonesien


DYKARE :
PARKAMRAT :
Gruppdyk  
DATUM :
2005-11-09
MAXDJUP :
25 meter
DYKTID :
79 minuter
VATTENTEMP :
29 grader
SIKT :
30 meter
VISAD :
371 ggr

Bangka hanns inte med idag måste ta en natt på Bunaken, Då hinner jag med ett eftermiddagsläpp. Lekuan 3 den här gången. Vi är lite sena ut så Terry som är resortmanager säger att det kan bli lite strömt.
Terry berättar om alla fördomar om strömmarna här i området som att sugas ut till havs mm. Nedåtgående ström är måttligt kul särskilt på slutet av ett dyk men jag har gjort det förr.

Vi hoppar i och det första vi ser är två feta örnrockor på ca 30 meter, vi faller sakta ner och lägger oss bara 4-5 meter ovanför dem , de bara svävar där och vi börjar simma längs revet. Mänga vackra svampdjur, svartkorall och olika mjukkoraller med massor av hårstjärnor färgar revet i regnbågens färger. Mycket vackert.

En blacktip reefshark glider mot oss och vi tittar på den och kör vidare. Framför oss ser vi ett par dykare som kommer mot oss, men vi glider med strömmen ???? Dem gör det också ??? Vi kommer mot varandra och helt plötsligt trycks vi upp mot revet i en kort uppgående ström, för att 10 meter grundare på ca 14 meters djup
fortsätta i samma riktning och nu börjar det gå fort. Jag är glad att jag inte tog med kameran det här dyket
för det hade varit totalt kört. Strömmen är riktigt stark och vi glider på och säkert flera tusen fladdermustryckarfiskar simmar fram och tillbaka i den starka strömmen och nästan täcker revet. Efteråt uppskattade vi strömmen här till ca 3-4 knop !!!! Riktigt häftigt.

Terry ligger ett par meter framför mig och tecknar att simma in mot revet, där det tar slut. Ett skarpt hörn och vi paddlar järnet för att kunna följa revkanten. Just vid hörnet möts vi av lite motström så vi andas båda rätt ordentligt. När vi kommit ur strömmen så fortsätter vi på dyket på 6-7 meters djup och njuter av revets färger och fiskar. Inget spektakulärt men några riktigt stora sköldpaddor varav en har 4 sugfiskar på skalet och massor av blandad fisk.

Vi tycker att det är dags att avsluta för vi har kommit till en del av revet där solen inte kommer åt och färgerna försvinner. Tre minuter på 5 meter i "tvättmaskin" med tidvatten och ström balandat med vågorna gör att det känns "lite" färglöst som stopp. Men det hör ju till

Vi går upp och garvar för det var häftigt med strömmen och alltid kul när man kan njuta av den och slippa simma !! Vi var som sagt lite sena hit men det var det värt.
Det är kul att dyka !!