Namn: Lösen:

Dyk nr: 47, Rons Point, Bunaken, Manado, Indonesien


DYKARE :
PARKAMRAT :
Gruppdyk  
DATUM :
2005-11-10
MAXDJUP :
25 meter
DYKTID :
67 minuter
VATTENTEMP :
29 grader
SIKT :
30 meter
VISAD :
365 ggr

Blåsigt, Blåsigt som bara den, vi räknar med att hinna ett morgondyk innan jag ska upp till Bangka, får se om det går alls. Vi åker i alla fall ut tidigt till Rons Point - här ska enligt uppgift finnas den lilla pygmesjöhästen Hippocampus ponthoi - väldigt vacker på bild och max 12 mm stor.
Jag går ner med Rick - en galen nyazealändare - och två guider som ska vara duktiga på att hitta pygméesarna. På ca 18 meter börjar de leta bland de stora korallblocken på sluttningen - skönt att det inte är drop för det är jobbigare att leta då.
Jag hjälper till så mycket jag kan men när man inte vet vad man egentligen letar efter så blir det mest att titta på annat smått. Ser även ett par Grå revhajar och en liten blacktip som simmar förbi bara några meter i från mig - härligt !! En av guiderna börjar helt plötsligt att vifta med händerna inte lite utan jättegestikulera och ha sig. Jag simmar fram och han pekar ner på en liten alg som jag inte ens noterat att den finns tidigare och där, knappt en cm stor, sitter en liten sjöhäst - WOW !!!!

Fram med förstoringsglaset - den är otroligt vacker,vit med lite grönt, brunt och svart insprängt och ger perfekt kamouflage. Vi ligger och kollar den när den hoppar runt i strömmen - den är extremt aktiv i jämförelse med de andra arterna jag har sett tidgare - snapp han/hon skjuter fram sin pyttelilla mun och plockar något ätbart ur vattnet.
Rick kommer simmande till mig efter en stund - jag tittar upp och ska visa honom men på bara några sekunder utan full kontroll på var den är så är den borta - efter en dryg minut så hittar jag den igen en liten bit från där den var tidigare - jag ligger trollbunden i nästan 20 minuter och kollar.
Under dyket hittar vi även H bargibanti eller den första pygméen samt även den bladliknande Robust Ghostpipefish - även denna lyckas jag äntligen få på bild även om de inte blir sådär super - som vanligt med en MMII:a och mörka motiv..........

Tiden rasslar iväg och jag börjar känna mig rastlös, ska vara på flygplatsen för nästa upphämtning om 70 minuter och här ligger vi på 15 meter, dags att bryta. Vi simmar upp och kör ett säkerhetsstopp i vågsvallet, ett stim med sweetlips simmar förbi oss och några stora tonfiskar patrullerar ute i det blå vattnet - en bra start på dagen !! 85 bar kvar. Jisses vad skoj det är att dyka !!