Namn: Lösen:

Dyk nr: 50, Pipin, Jardines de la Reina, Kuba


DYKARE :
PARKAMRAT :
Gruppdyk  
DATUM :
2006-02-26
MAXDJUP :
28 meter
DYKTID :
66 minuter
VATTENTEMP :
26 grader
SIKT :
40 meter
VISAD :
379 ggr

Bra att jag fick göra checkupdyk med 10 L flaska när vi idag får en 15 L !!!!
Av med 2 kg bly till att börja med

Och Hajmatning ska det bli - känns inte helt avspänt när man ska kliva ner och jag vet att jag kommer att landa på ryggen av en av alla Silkysharks som simmar precis under båten - sommest ser jag 7 hajar samtidigt innan jag ens klivit ner i vattnet !!!!

I går det och Wow !!! - minst 40 meter sikt kanske 50-55 tom och hajar - räknar snabbt ihop till 11 stycken som cirklar precis nedanför mig - helt overkligt !!!!
Jag frågar Andrès - vår eminenta Divemaster - om det är att Ok att gå ner medan övriga gör sig klara att gå i. OK - då går vi ner och jag ligger och svävar mellan 5 och 10 meter och är helt omringad av Silkysharks. En bit ner ser jag revet utan problem och efter några minuter så har alla klivit ner i vattnet och är på väg nedåt.
Vi lägger oss strax ovan revet och ser de magnifka djuren glida sakta genom vattnet och silhuetterna hade ju gjort sig otrooooligt bra på kort...........

En enorm Jewfish (Numera rasistisk på Kuba så där heter den Goliatfish), kommer glidande mot mig och den är nog närmare 2,5 meter lång och väger säkert 200 kilo. En helt enorm pjäs som jag tidigare bara hört talas om, tänk att dessa trots allt ännu existerar då de annars är avskjutna i resten av Karibien inkl övriga Kuba !!!!! Börjar bli lite pirrig i magen när den simmar rakt mot mig och jag vet att 10 cm framför mig kan ett enormt gap öppna sig och suga av mig masken när som helst men den viker sakta av åt sidan och glider med mig ett 30-tal meter utmed revkanten. Hela tiden simmar några hajar efter oss och undrar om vi kanske ska kunna erbjuda något ätbart. Helt iskallt glider de bara med oss och när vi varit ute vid en dropp och tittat simmar vi nu över revet och sakta bort mot den grundare delen. Alla hajar är nu med oss igen, 11 st + Jewfishen, Vi börjar sakta gå upp i det mörkblåa vattnet, solen strilar ner och ger fantastiska skuggor och silhuetter mot ytan.

Efter ca 10 minuter i blått vatten och säkerhetsstopp så går vi upp en efter en. Ju färre vi är i vattnet desto närmare kommer hajarna. När det bara är jag och en till så känner jag att det pirrar pirra i maggropen igen och undrar om det är klokt det jag håller på med. Men närmare än armlängds avstånd kommer de inte. Andrès kommer ner i vattnet igen och simmar ikapp en av de mellanstora hajarna och fångar den i stjärtfenan. Hajen stelnar till - helt paralyserad - och Andrès kan hantera hajen precis hur han vill, han tom simmar med den i ena handen och hajen hänger rakt ner - han förklarar senare att detta är en del av hajens parningsbeteende och de är vana att sluta simma när hannarna biter tag i honornas fenor. Under själva akten så sjunker de då rakt ner mot botten.

Jag får tillfälle att klappa hajen och den är sträv som sandpapper. Men nu känns det som det är dags att gå upp - dont push this too much !! - Uppe vid båten känner jag hur hajarna stöter i fenorna och nu vet de att något är på gång. Vi har blivit tillsagda att lyfta upp fötterna på plattformen då vi kommer upp annars kan de av misstag råka tro att det är något godis som hänger där. OK ! - Utrustning och fötterna flyger upp (60 bar kvar) och när siste man kommer upp är det dags för hajmatning från båten.

I med en stor Grunt på ca 60 cm, några snabba bett och på mindre än 1 minut är skådespelet över - helt makalöst !! Har aldrig sett eller upplevt något liknande och från nu så är resten bonus, det här dyket var värt en hel vecka !!!
Jisses det är kul att dyka !!!!!!