Namn: Lösen:

Dyk nr: 59, Cabeza de la Cubera, Jardines de la Reina, Kuba


DYKARE :
PARKAMRAT :
Gruppdyk  
DATUM :
2006-02-28
MAXDJUP :
25 meter
DYKTID :
68 minuter
VATTENTEMP :
26 grader
SIKT :
40 meter
VISAD :
370 ggr

Ett naturdyk ska det bli, sällan att man ser haj men det ska finnas en häftig grotta där det kan vara massor av tarpooner som simmar runt. Jag hoppar i först och kommer rakt ovanför en platt sandbotten på ca 14 meters djup. När jag är på väg ner ser jag ett ganska stort stim med tarpooner som simmar förbi ett par vändor för att försvinna bort längs det rev som innesluter sandbotten i en halvcirkel. Lägger mig på botten och gör några ringar medan jag väntar på de övriga. Solen lyser genom den nästan blanka ytan och reflektar mot den vita botten.
Silhuetten av de andra dykarna som glider ner mot mig får mig att rysa, än en gång fotovackert......

När alla är nere så simmar vi bort över en liten revstump som har några sprickor tvärs över, där nere ser jag några muränor och flera koraller som sträcker ut sina långa stänglar och bildar som ett spindelnät. Jag simmar in och igenom en av de större sprickorna, känns som jag är på en expedition dit ingen annan varit förr - kanske är det så också ??, vem vet, max ett par hundra dykare per år får komma hit - När sprickan blir för smal simmar jag upp och går med de övriga ner på andra sidan där det är mer väggdyk ner mot den vita sandbotten på ca 25 meters djup. Simmar längst ut och spanar efter stingrockor. Helt tomt .......

Andrès gör efter en stund tecken för sköldpadda - i alla fall det han använt tidigare - för mig är det tecknet för rocka, jag ignorerar det och simmar vidare några meter när jag ser en stor barracuda som är nästan helt svart. Den står vid en liten putsarstation och låter sig putsas av ett par gobis.

Tittar av en slump lite längre bort och där ligger en stor stingrocka, någon meter i diameter och en lång svans. Svansen är det som avslöjar rockan där den ligger helt täckt med sand och endast ögonen och gälarna som med sitt pulserande sticker upp ur sanden. Den viftar med svansen och nu ser hela gänget den stora plattfisken. Jag simmar in framför den och lite utanför för att försöka stänga vägen så att den simmar mot oss.

Den avslöjar min taktik och svänger med en snabb röresle ut mellan mig och de andra i den lucka som är störst. Det virvlar till när dess till synes makliga vingslag börjar och på några sekunder är den borta. Vi simmar vidare längst revet.

Jag tittar av någon anledning bakåt och där bara några meter bort kommer en tre meter lång karibisk revhaj glidande efter oss i ganska hög fart. Gissar att han är utskickad som spejare. Den simmar förbi och runt hörnet av revet och försvinner lika fort som den kom, men några sekunder senare kommer den igen och simmar nu mot oss för att några meter framför oss vicka lätt på kroppen och glida ner mot sandbotten där den cirklar runt och dess kontur ser helt magisk ut mot den vita sanden. Jag bara hänger kvar och njuter, den simmar bort och vi simmar vidare.

Nu kommer vi till några stora klippblock och mellan dessa simmar jag in, De andra simmar in i öppningen på andra sidan och när vi kommit igenom möts vi inne i en sal där det stora revet bildar som ett rum med tak över halva salen och väggar runt omkring.

Den vita sanden lyser upp hela rummet och ljuset som strilar ner till 22 meters djup är mycket vackert. Tarpooner då ?? Inte någon !, men jag kan se bilden framför mig när ett lika stort stim jag såg i början simmar runt här inne.
Vi simmar ut igen och vid ett litet korallblock står ytterligare en svart barracuda och låter sig putsas av några gobis. Vi lägger oss ner ett par meter framför och ser de små fiskarna pila in och ut ur rovfiskens gap och emellan dess gälar, häftigt skådespel på liten nivå !

Kollar datorn som piper och inser att det är dags att röra sig uppåt. Jag har fått deco och nu måste jag ligga uppe på revet i flera minuter, det finns inte heller så mycket att se där uppe utan vi hänger mest och bara är.

När vi kommer upp är vi alla mycket belåtna trots allt, ett trevligt dyk och ett par stora broskfiskar. 45 bar kvar när vi kliver upp i båten som nu ska bjuda på lite vila på soldäck. Det är kul att dyka !!

Bilder på www.sportdykare.se