Namn: Lösen:

Dyk nr: 60, Cuevo del Pulpo, Jardines de la Reina, Kuba


DYKARE :
PARKAMRAT :
Gruppdyk  
DATUM :
2006-02-28
MAXDJUP :
25 meter
DYKTID :
74 minuter
VATTENTEMP :
26 grader
SIKT :
40 meter
VISAD :
304 ggr

Efter en liten powernap på båten så är det dags för ett så kallat explorationdive - dvs vi ska prova att dyka på ett ställe där ingen troligen har varit förr - någonsin !!
Vi går i öster om Cuevo del Pulpo (Bläckfiskens grotta) och tänker simma dit strömmen bär oss.

Coolt, på med grejerna och först i går ner, ingen ström, så jag börjar simma åt det håll hajarna finns !!!. tio sekunder senare kommer den börsta karibiska revhajen simmande mot mig och en liten stund senare är det ca 6-7 stycken som patrullerar efter oss när vi smyger framlängs revet.
En av hajarna känner jag faktiskt igen på ett stort ärr utmed sidan. Vi glider i det solglittrande vattnet mot väster och för en gångs skull utforskas varenda liten hålighet och klipputsprång, Vi är ju först !!!

Under en stor klippa som bara står på en liten smal pelare undertill ligger en enorm langust och kikar på oss - middag för tre - och bredvid den en stor krabba som kryper omkring i taket.

Vi simmar vidare och snirklar oss emellan och under de stora klipputsprång som bildats av stora friliggande korallblock och många av dem skulle kunan beksrivas som en svamp med en smal fot för att sedan bre ut sig högre upp bara några deceimeter från sandbotten - otroligt att de inte rasar.

Under en klippskreva utmed revet ser jag en välbekant grå filur, en sköterskehaj ligger och pumpar vatten över gälarna och vi lägger oss precis utanför och beundrar djuret. Gamla minnen väcks till liv då det var ungefär så här jag såg min första haj någonsin 1990, också det en sköterskehaj.
Vi snirklar vidare bland muränor,krabbor, småfisk och vackra korallformationer och de stora korallblocken och utsprången. Livet är gott.

Tyvärr tar de stora klippblocken slut och fokus ligger nu mer på de stora hajarna som alltjämnt följer oss utmed revet. De stora fiskarna dyker upp som vålnader mitt ute på den vita sanden.
Ljuset, kamoflaget och det brytningar som sker i vattenytan gör att hajen bara är där helt plötsligt, från ingenting till en haj på 15 meters avstånd går på bråkdelen av en sekund, pirrigt på något sätt men oerhört fascinerande.

En stor grotta i revet väcker mig från hajskådningen och när jag lägger mig framför grottan så känner jag varmt ytvatten komma tryckande ur hålet, det är ett av de hål där vatten från grottan uppe på topprevet trycks ner och kommer ut här på 22 meters djup. Spännande tanke men alldeles för trångt.

Vi simmar några meter till och nu tykcer jag att jag känner igen mig, Flera hajar och stora korallblock och en utgröpning i revet, vår hajarena där vi först mötte de karibiska bestarna. Vi har averkat en rätt lång bit men vi har täckt av hela strandlinjen fram till det ställle där hajarna ska vara lättast att hitta och bästa platsen att simma med dem. Vi stannar ca 10 minuter uppe vid revkanten på 10 meters djup och dumstirrar ner mot sanden där hajarna graciöst cirklar och då och då kommer någon upp mot oss som för att pejla av matläget. Om det är oss som mat eller eller om vi har mat med oss är frågan......

Uppe vid revet går jag sen upp till 4,5-5 meter och ligger några minuter för att titta på mina sailfin blennies. Jodå eftermiddagsljuset är perfekt och ett 40-tal blennies simmar om vartannnat för att imponera på de små honorna som simmar runt och sonderar urvalet - ungefär som på krogen...

Efter dyket går vi upp, 30 bar kvar i tanken och mycket nöjda med utfört uppdrag och nu har de definitivt ett bra dyksställe till att erbjuda framtida gäster. Varm nybakad pizza står på bordet, Victor vår kock ombord sköter sina sysslor väl och efter Pizzan laddar vi för middag och i morgon är det hajdag hela dagen - det har vi beställt nu !!! Det är kul att dyka !!!

Bilder på www.sportdykare.se