Namn: Lösen:

Dyk nr: 63, Cuevo del Pulpo, Jardines de la Reina, Kuba


DYKARE :
PARKAMRAT :
Gruppdyk  
DATUM :
2006-03-01
MAXDJUP :
19 meter
DYKTID :
67 minuter
VATTENTEMP :
26 grader
SIKT :
40 meter
VISAD :
362 ggr

Lunchen är avklarad, en powernap har klarats av och det suger i dyktarmen. Varför inte hoppa i och titta på hajar !!!???
Samma dykplats som tidigare drar lite så vi kör dit. Vi hoppar i vid vår stora arena och tittar på de stora djuren några minuter för att sen simma längs revet mot öster.

Hajarna är där, solen skiner men nu känns det nästan lite slentrian, 40 meter sikt och hajar räcker inte efter att ha blivit så bortskämd flera dyk i rad. Uppelsen är naturligtvis helt fantastisk där de vackra djuren simmar under oss och avtecknar sig vackert mot den vita sandbotten eller där de helt plötsligt glider förbi någon meter ifrån utan att de ens rör på sig.
Vid ett ställe lägger vi oss och tittar på dem när de cirklar omkring oss och helt plötsligt ser jag i ögonvrån mellan mig och botten en stor fet grön muräna komma glidande mellan mina ben !!! Whaaaa !

Muränan bryr sig inte men jag hoppar högt men tittar bara hur den slingrar ner under en klippa och slingrar sedan vidare mot grannen. Jag roar mig genom att inte säga till utan lite elakt titta på reaktionen när han upptäcker muränan mellan sina ben. Hihihi ! Han ser lika förvånad ut som jag kände mig. Vi simmar vidare längs revet.

Flera stora languster, en sköldpadda och en stor Wahoo passeras. Hajarna följer alltjämnt efter oss, likt lydiga okopplade hundar simmar de fantastiska djuren bredvid oss längs revet och ibland simmar de ut på en egen liten runda för att strax efteråt komma åter. Vid slutet av dyket går vi upp på topprevet där eftermiddagsljuset spelar på 5-6 meters djup och hänger lite, letar efter sjöhästar, frogfish eller annat kul men nästan ingenting.
Jag börjar även vända på de stora sniglar som enligt litteratur ska kunna innehålla en liten fiskart, men ingenting där heller.

En liten haj kommer simmande riktigt nära oss men vi tar nästan ingen notis om den förrän den precis när vi ska gå upp gör ett litet utfall mot ett par gröna fenor som en av oss har. Han ser inte detta men vi pratar glatt om det när vi kommer upp på den soldränkta båten.

Pizzan står framme och vi pratar redan om nästa dag. Efter den lilla måltiden är det dags för en Cristal (Kubanskt diskvatten till öl) och sedan åka in till land för att titta på Kubas köttreserv som lever bland annat ute på öarna. En stor gnagare, den Kubanska Hutian som mest ser ut som en korsning mellan vallaby, råtta och bäver

Dessa och några små ödlor låter sig matas med frukt och ägg direkt ur händerna men det är inte riktigt som att mata haj....... Skönt att få sprätta lite sand med tårna i alla fall, men det är roligare att dyka !!

Bilder på www.sportdykare.se