Namn: Lösen:

Dyk nr: 66, Cuevo del Pulpo, Jardines de la Reina, Kuba


DYKARE :
PARKAMRAT :
Gruppdyk  
DATUM :
2006-03-02
MAXDJUP :
21 meter
DYKTID :
63 minuter
VATTENTEMP :
26 grader
SIKT :
40 meter
VISAD :
360 ggr

Sista dyket på denna trevliga plats. Igång en stund efter frukost och självklart är fiskbete medplockat. Andrès kör sin vanliga sondering av läget och börjar öppna plastpåsen. Hajarna är på hugget och hela plastpåsen slits i stycken och fastnar i munnen på en av hajarna. Påsen spottas ut och jag kan nästan förnimma ett nöjt leende när hajen simmar iväg - ha jag fick den, jag jag jag.....-

Vi hänger ett tag och skådar de majestätiska fiskarna när de patrullerar sitt rev. Undar hur det ser ut här om några år, tänker jag, rädd för att detta ska försvinna och inte kunna upplevas mer.
Vi simmar vidare längs revet och som vanligt åtföljs vi av hajar som är sugna på mer.

Ett par av de stora fiskarna har lite internt gräl och simmar med lite sänkta fenor och gruffar med varandra, jag simmar bort från sanden och upp mot det skyddande revet - dumt att ligga i vägen om de får för sig att hämnas på någon annan..........
En haj kommer simmande rakt mot mig och jag kör ett chickenrace med den, den väjer ca 40 cm framför mig och jag ser in dess ögon hur den följer mig med blicken och passserar förbi mot nästa dykare. Just kontakten med dessa fiskar är helt fantastisk och jag har aldrig upplevt det tidigare även om jag sett stor fisk förr, men det här slår nog allt.

Revets djur har vaknat och några stora languster tittar ut ur sina hålor, stora gröna muränor är ute och patrullerar och några tittar ut ur sina hålor, där de låter sig putsas av små räkor eller gobies.
En arrowcrab sitter i en anemon och kikar ut över revet, en havsaborre ligger på botten och låter sig putsas av ett par räkor. När jag kommer simmar den bort och jag tar dess plats och låter räkorna ge mig lite manikyr, de är nätt upp att jag känner när de pillar på händerna.

Revet forstätter och vi bara simmar på i sakta mak, luften och tiden gör att det är dags för ett säkerhestsstopp så uppe på topprevet lägger vi oss och glor på koraller eller bara hänger och väntar ut tiden. Med 60 bar kvar går jag upp i båten, huvudet känns lite tomt, tänk att det är slut på haj nu.
Vi ska visserligen köra två dyk till idag och ett i morgon men då är det silkyshark, de är inte riktigt lika mäktiga men bättre än inget för de är häftiga dem med.

Uppe på däck är det byte av flaska och sedan ska jag gå och vila en stund. Liveaboard är bra för en trött gubbe som jag, dyka, äta,sova,dyka,äta,sova, dyka,äta,so.......... zzzz
Det är kul att dyka !!

Bilder på www.sportdykare.se