Namn: Lösen:

Dyk nr: 67, Pequeno Paraiso, Jardines de la Reina, Kuba


DYKARE :
PARKAMRAT :
Gruppdyk  
DATUM :
2006-03-02
MAXDJUP :
25 meter
DYKTID :
78 minuter
VATTENTEMP :
26 grader
SIKT :
40 meter
VISAD :
398 ggr

Lunch intagen, och det är dags för lite dykning. Redan nu är vi förberedda på att det nog inte blir någon haj. Men ett nice släpp på en dykplats med det fina namnet (Lilla paradiset) kan väl inte vara fel. Drift dive igen - dvs ingen ström utan enligt kubansk stil - simma i valfri riktning och bli uppplockad där vi kommer upp.

Går ner och faller ut över droppen ner till drygt 20 meter och börjar simma. Hittar den gamla mooringlinan som har gått av. På toppen av den lilla bojen sitter en sjöstjärna. Vi simmar längs med revkanten över den vita sandbotten och letar efter små saker. Hittar några små putsarräkor som ger mig manikyr men de är ltie skygga så det är svårt. Hittar ett par arrowcrabs som sitter och spanar från en liten sten. Tittar upp och ser att jag visst är ensam, ligger redan långt efter de övriga, simmar ikapp och där ligger de och spanar in i en grotta. Tittar in och där inne ligger en stor fet stingrocka.

Jag simmar in bredvid, den är magnifik, Gälarna pulserar vatten och jag ser hur ögonen rör sig, den verkar helt trygg trots att jag ligger bara någon met er ifrån. Det är trångt i grottan och lågt till tak, dessutom mycket fin sand botten som rörs upp och att inte se en stingrocka inne i ett smalt utrymme är nog inte bäst. Tänke extra på att inte röra upp botten just nu. Jag flyttar mig till andra sidan av grottan och lägger mig och killar lite på rockans svansspets, den flyttar sig motvilligt några decimeter längre in.

Jag killar den lite till, rockan simmar ännu längre in men nu är det stopp och den vinklar upp kroppen så att den nästa gång kan simma ut.
Jag killar svansen en tredje gång och nu lite sakta så börjar den mycket lugnt och behärskat simma ut genom öppningen, rakt mot videokameran och sedan seglar den i väldigt lugnt tempo genom det solupplysta vattnet iväg ut över den korallklädda sandbotten. Vi ser sedan rockan i säkert en minut medan den trött vinglar ut i havet för att hitta en ny viloplats.

Vi simmar vidare, några stora krabbor inne i en liten hålighet och återigen några stora gröan muränor. Vi går upp mot revets högre delar och där börjar jag leta efter snäckor för att hitta den lilla gobin som lever under deras skal, vänder på säkert 15 stycken utan att hitta något och spanar istället på några sailfin blennies som är ute och spelar med sina stora ryggfenor.

En liten hona simmar mellan tre olika hannar inom några kvadratmeter och alla är lika heta på gröten. Så fort honan kommer fram så är det där och flörtar lite extra men honan är likgiltigt och simmar över till nästa. Ytterligare en liten hona kommer och då blir det krig. Honorna börjar som två små argbiggor att bita varandra och fightas i säkert 30 sekunder innan tjejen som inkräktar drar därifrån - besegrad. Jag ligger och kollar i flera minuter.

Tittar på klockan, känner efter, hrmmm det börjar göra ont i öronen, örongångsinfektion på gång igen, suck. 65 bar kvar i burken och vi går upp. Båten kommer sakta glidande på det nästan spegelblanka vattnet. Vi går upp och softar ett tag, vilar inför det som ska bli mitt sista dyk den här resan. Det är kul att dyka !!

Bilder på www.sportdykare.se