Namn: Lösen:

Dyk nr: 69, Skår, Gullmaren


DYKARE :
PARKAMRAT :
Ingen jag vill kännas vid längre, Lögnare är inte  
DATUM :
2006-09-21
MAXDJUP :
29 meter
DYKTID :
60 minuter
VATTENTEMP :
18 grader
SIKT :
12 meter
VISAD :
533 ggr

Det är inte sant !!!!!!!

Har bilat ner till Gullmaren och står och byter om när............................ja eller vi tar det från början.

I går kväll hade jag för att verkligen få med mig allt och inte glömma något skrivit
en lång kom-ihåg-lista med allt som skulle med och där var verkligen, har ju dykt så många gånger förr och att jag skulle glömma något var helt uteslutet, ALLT var med på listan.
I morse hade jag gått upp tidigt och ätit frukost, bara det en bedrift !!!, och sen packat ner allt på listan för att komma ner i tillräcklig tid för att hinna med ett checkup-dyk på eftermiddagen utan att behöva stressa. Det var trots allt 5,5 år sedan jag dök i Sverige sist och lika länge sen jag hade torrdräkt.

Bilfärden var ok, 4 timmar inkl stopp för lunch och jag hade kommit fram.
Upptäckte när jag sen satte ihop kameran att filmen jag hade i kylskåpet hemma ja den var kvar där !! Hur var det möjligt, gud vad sur jag blev men fick tröst att vi kunde handla film på vägen, vilket vi gjorde men för säkerhets skull så glömde jag kameran i alla fall så det blev inget fotande detta första dyk ändå......., skyllde på att man inte ska krångla till det på första dyket när man inte dykt på så lång tid.....men Dåliga Minnet vs jag 1 - 0 !!
Bilen var nu packad och vi hade kommit fram till Skår som jag läst om på Sportis några gånger.
Inte kände jag igen mig trots att jag sett platsen på bild men vad spelade det för roll jag var här nu !!
Fick en liten genomgång av platsen och nu var det dags att byta om och ner i plurret.

Luftpaketet riggat, viktbälte, handskar, fenor allt var upplagt och jag hade snabbt fått på mig allt och skulle ta fenorna och masken när jag kom på att huvan !!!!!!???? Jag har glömt huvan !!!!
Sällan har jag varit så sataniskt jätteirriterad på mig själv och jag skämds som en hund med svansen mellan benen. Det här finns ju inte !! Har god lust att skrika högt men tänker Äh ! jag dyker i alla fall, det har jag ju gjort förr på kursdyk några gånger när samma fenomen inträffat. Dåliga Minnet vs jag 2 - 0 i alla fall !!

Min buddie fann dock på råd och ringde till Paulsens och berättade om “läget”. Vi åkte dit och motvilligt så hade Susanne sagt ja till att låna ut huvan men när hon fick reda på att celebert besök, dvs jag, var den som skulle låna huvan så kom hon rusande och idel glada miner !!

Kan lika gärna tacka Glen och Susanne här - TACK !!, Ni räddade verkligen helgen.

Gjort, vi åker tillbaka till Skår och jag står nu i samma läge som tidigare när jag ska göra det sista och sätta fast torrdräktsslangen, &/%/¤)(=%¤& !!! DM vs jag 3 - 0 eller nja 3 - 1 då jag ju visste att den inte satt fast på reggen för den låg lös i bakluckan på bilen bortskruvad från reservregulator och jag hade tom verktyg med mig för att kunna ordna till det.
Tog av luftpaketet och spände loss och drog ner västen lite för att komma åt bättre och min stackars buddie som fick lida av eländet hjälpte mig att skruva fast slangen.
Nu då !!??!! *himlar med ögonen och skäms....* ??!!!
Får en klapp på axeln och vi går ner till klipporna och platsen vi bestämt ska bli entry-point.
Hrmm börjar fundera på om jag verkligen spände fast flaskan innan vi gick ner, jo den sitter där eller Neeeeeeej det gjorde den INTE.
Känner hur flaskan sakta glider ner och nu hänger och dinglar i trakten av knävecken.
DM vs jag nu 4 - 1 jösses var ska detta sluta ??
Ropar lite försynt på hjälp och sätter mig på en klippa för att få fast flaskan.
Hrmm igen börjar fundera på om alla dessa saker skulle kunna tolkas som tecken på nervositet.............. Näe inte jag, men hu vad pinsamt i alla fall, skäms så färgen på kinderna matchar min rosa dykkniv.

Nu var i alla fall allt på plats och jag fick med hjälp av stackars Hanna på mig fenorna liggandes, helt utmattad av denna alltför pinsamma historia, med uppblåst BCD i ytan. Nu äntligen var det dags. Två andetag och provar att gå ner och från nu går allt jättebra. Lite för mycket bly (typ 4 kilo) och glömmer att stänga utloppsventilen på torrdräkten så det går lite mycket luft men annars helt perfekt.

Vi går ner och ser direkt lite fisk, massor av krabbor som springer på botten och massor av maneter. Sikten är ok men inte enastående.
Hanna fotar något och jag hittar nästan på en gång en krabba som äter på en liten torsk.
Viftar ivrigt på min buddie som ju har kamera att hon ska fota men hon ser den inte ens eller fattar ingenting förrän efter en bra stund och då blir det i alla fall några bilder.
Det såg kul ut när krabban åt för den hade bara en klo och den höll den fast torsken med klon och sen mosade krabban ner munnen i kadavret och slet åt sig munsbit efter munsbit.
(Påminde om mig själv när jag äter sushi....eller inte.......)
Vi simmar bort mot färjan till och allt känns ok. Vi hade bestämt att 20 meter var lagom start för mig som “halvrookie” men när vi kommer till en klippavsats så är vi direkt överens om att vi går ner.
Checkup-dyk till 29 meter är väl helt normalt !!
Ser massor av fina vita anemoner och en liten sjökock som ligger och vilar på en klippavsats när vi vänder efter ca 30 minuter. Plötsligt bryts tystnaden när färjan går igång och Hanna gör något konstigt tecken som mest ser ut som - Så här snurrig i huvudet är jag - men jag fattade vad hon menade utan svårigheter.

Simmade tillbaka och tittade på småtorskar, havsnejlikor och annat när jag hittar en liten röd anemon som jag lägger mig och stirrar på. I anemonen är det små små små kräftdjur som rör sig, ser ut som cyklops men jag är inte säker för de är max 1/3 mm stora.
Hanna påstod i efterhand att jag yrade och att det var sandkorn men det kommer jag aldrig acceptera för de rörde sig faktiskt så det så.
Jo det fanns sandkorn också men jag kommer aldrig att gå med på att det inte var djur där också.
Simmar en bit till och hittar en liten maskeringskrabba så jag viftar till mig fotografen och hon tar en bild. En bild !!??
Hallå tänker jag, men i efterhand så förstår tom jag att det inte var så stor idé att fota den då den var för bra maskerad och inte syntes mot bakgrunden.

Vi kommer ut över musselskalsbotten och dybotten där jag tittar på en liten söt plattfisk och ser i ögonvrån Hanna be en ilsken strandkrabba “om ursäkt” för att hon kommit för nära den då krabban ilsket viftar och fäktar med klorna mot henne. Ser kul ut i alla fall och masken fylls snabbt med vatten av skrattanfallet som följer.
Slår följe med en havsnål eller vad det nu är, vacker i alla fall, och jag simmar med den i ett par minuter bara ett par centimeter från ansiktet. Hanna blir sur för den ville inte vara med på bild men med mig kunde den simma, yihaaa !! Något till min fördel idag i alla fall.

Ligger och nynnar på “yellow submarine” när Hanna vinkar till mig att komma och titta på en svart kantnål, eller ja jag är lite dålig på de där arterna, men jag har inte sett en sån förut eller i alla fall inte i svart teckning.
Kryssar sen in bland maneterna på grunt vatten och vi är sen framme precis där vi skulle gå upp.
Burken på ryggen är i stort sett tom 20 bar kvar men jag är jättenöjd trots allt strul innan. Perfekt checkup-dyk i lagom tempo.

Med ett förmodligen fånigt leende så går jag upp och tar av utrustningen och sen sätter vi oss och beundrar den just pågående solnedgången.
Påpekar lite diskret till Hanna att det faktiskt går att fota rakt in i solen utan att kameran går sönder......... När hon ska föreviga stunden.
Resultatet av ett par bilder blev en bild precis så där härlig som jag känner att västkusten är när jag föreställer mig det.
Perfekt avslutning på dagens äventyr, kanske kan bli mer dykning i kalla vatten framöver för det här var kul trots allt strul i början men jag kommer aldrig erkänna att jag är glömsk, det var bara otur allting !

Åker avslutningsvis och tankar luft hos Paulsens inför morgondagen och sitter kvar där en stund o snackar med dem lite för att sen åka iväg. Tar några öl på kvällen och sedan zzzzova, zzzzznark !!!. Det är kul att dyka !!