Namn: Lösen:

Dyk nr: 72, Jordfall (Södra), Gullmaren


DYKARE :
PARKAMRAT :
Ingen jag vill kännas vid längre, Lögnare är inte  
DATUM :
2006-09-22
MAXDJUP :
26 meter
DYKTID :
55 minuter
VATTENTEMP :
18 grader
SIKT :
15 meter
VISAD :
651 ggr

”Det kanske är ljust på parkeringen”, hade någon sagt, - jo tjena........
Vi parkerar bilen i kolmörkret och går ut och spanar ut över marinan och det mörksvarta kalla vattnet.
Det ser måttligt inbjudande, som vanligt vid nattdyk när allt är blött och man är lite trött men vi drar på oss den blöta utrustningen, särskilt huvan är extra rolig......... Men som min käcka buddie säger, ”Per - det ÄR roligt att dyka !!” - okej då, muttrar lite och svarar ”Javisst !!”
Huvan åker på och jag ryser........

Får med oss varsin lampa, Jo jag kom ihåg den !!, och vadar ut genom maneter och sjögräs och Hanna gör en snabb dykplan och kort beskrivning som låter bra.
Vi går ner och det känns helt Ok, men är lite nervös för att lampan ska lägga av.
Har inte använt lampan på 6 år och har nu provkört den hemma i en plasthink under två veckor och där har brinntiden varit prick en timme varje gång men nu när jag är här så blir det säkert strul.........

Nåja ner och ok till varandra och sedan bär det av längs musselskalen där vi hittar först en kniv, sedan, en sax, stolar, badkar, hårspännen, hårspännet fick jag sätta fast i Hannas nackrem, hon blev inte så fin men å andra sidan ramlade spännet av lite senare så det var väl ok i alla fall.
Två krabbor sitter i en stol och vaktar och de ser ut som de bara väntar på att få bita en person i rumpan om man sätter sig ner.

Efter stund tycker jag att min buddie simmat lite väl långt åt fel håll men jag lät henne hållas, hon har säkert stenkoll på det här. Ytterligare en stund senare tecknar hon nedåt då vi kommit ut över dybotten som rör sig åt alla håll av eremitkräftor och plattfiskar.
Vi hittar några rörmaskar och mera kräftor och krabbor som viftar mot oss i mörkret. Det är så otroligt mysigt att bara glida fram sakta på 26 meter - helt normalt att göra nattdyk till 26 förresten på en okänd plats...........,

Lyser på ett rep och bakom det skymtar något som är täckt med sjöpungar, eeeh ???
Detta något är stort, det är jääättestort och det går upp som en fyrkant ca 10 meter upp från botten och runt oss och ner på andra sidan. Jag tittar förbryllad på djupmätaren, 26 meter,
troligen inte djupberusning,......... och den där ”stora” är kvar, tittar på djupmätaren igen fortfarande 26 meter och jo ställningen är kvar och den är stor och det är inte att vi simmat i cirkel o in i bryggan, den bara är där mitt ute i ingenstans.
Tittar på Hanna, hon ser lika förvånad ut som jag så det är nog inte bara jag som är knasig och funderande just nu. Kollar lite till och sen viftar vi åt varandra att simma vidare.

Botten är täckt med genomskinliga äckliga plastburkar, typ såna man har pizzasallad eller inlagd vitlök eller liknande i . Usch vad folk skräpar ner.
Vi simmar vidare, mera krabbor, mera eremitisar men ingen bläckfisk, dumma dem !!!
Det var ju en av anledningarna till att vi nattdyker och det vi nu helst vill se, Komsi komsi kom, men nej bläckisarna syns inte till någonstans. Jag börjar nynna istället, temat ur Jakten på den försvunna skatten kommer farande och ljuder genom regulatorn ut i det mörka vattnet när jag simmar vidare.

Lyser lite snett bakom mig, uj vänta vad är detta, har precis simmat under en stor kätting som hänger där utan att jag märkte något, tur att jag inte fastnade, också den är täckt med sjöpungar och när Hanna lyser på den ser vi båda samtidigt från varsin sida om kättingen en stor krok eller sänke som hänger, den är jättestor !!!!!! Hrm fiskar de brugd här eller ???? Ser ut som ett 50 cm långt fiskedrag i alla fall, flera revar och krokar hänger där också men det är den stora som tilldrar sig intresset, i alla fall en kort stund

Vi simmar vidare, hittar en knot, som fotografen lyser på och tar några bilder. Den gillar inte ljuset och kryper irriterat iväg över dyn, Riktigt häftig och kul när den kryper.

Simmar vidare och helt plötsligt ligger Hanna vid en toalett !! Och fotar något igen, jag fattar ingenting av vad det är som fotas men när jag tittar ner ser jag två präktiga trollhummrar som ligger där i toaletten helt orädda och öppet,. Jag drar upp min buddie så hon ska fota trollisarna men så fort hon visar sig så springer de iväg- typiskt jag ville att hon skulle fota dem, de hade blivit jättefina.

Ingen bläckfisk här heller så vi simmar vidare mot lite grundare, 4 minuter till deko så ja det är väl dags men vi fastnar bara en meter upp av två eremitkräftor som mumsar på en manet.
Borde blivit bra på bild...... synd att bara en av oss har en kamera.........*sur*,
Blir väl någon bild som blir bra i alla fall av Hannas, men jag är avis på henne som kan fota i alla fall........

Kommer till slut lite grundare och till lite stenar där det sitter fina havsnejlikor och det är små strandkrabbor som tramsar runt. Hanna skriker till och lyser på något, ett litet paddtorskyngel ! Jättesöt, simmar för livet för att gömma sig för hennes otäcka lampa och när jag ska titta närmare på den så försvinner den. Jag hann se den lite kort, kul ! ännu en art jag inte sett förr.

Helt plötsligt ska vi vända, har ärligt talet inte hundra koll på var vi är, litar blint på min buddie eller, ja lite känsla har jag men inte så bra som vore önskvärt.
Sprickan som omnämnts tidigare under dagen kommer nästan på en gång vi har vänt och Hanna skriker eller vrålar något som jag gissar betyder PEEEEEEEEER !!!
Jag tittar in i sprickan där hon lyser och yipeeeeeeeeee !! två leopardfläckiga smörbultar ligger där med stjärtfenan mot oss. Ännu en av de arter jag beställt, klart vi ser dem när jag inte har kamera........

Hanna smattrar av några bilder och så börjar vi sakta simma vidare. En stor paddtorsk, Cool ! flera stora fiskar och massor av trollhummer, krabbtaska och någon enstaka hummer.
Hanna påstod efteråt att det också var leopardisar överallt också men det var lögn,
Jag såg minsann ingen så jag tror hon bara drev med mig.......... Glömsk ja, blind inte ännu.......... kanske lite då..........

Några fina anemoner sitter på väggen och jag hittar en friliggande trollhummer som bara väntar på att bli fotad. Jag viftar till Hanna att komma och fota så varför hon fotar en gylta som ligger 20 dm bredvid fattar jag inte så jag har lite tålamod och till slut så kommer kameran och ett finger som för att säga Ahaaa !!

Min lampa börjar blinka, dags att bryta, passar bra eftersom vi är tillbaka till dybotten och här finns förvisso lite coola räkor och massor av ål i gräset men maneterna i bladverket är ingen hit att simma in i utan ljus. Litar på Hannas ljus som guide genom djungeln framför oss jag får igång min egen lampa lite grand för några sekunder och kan hjälpa till vid orienteringen.

När jag ändå inte har något ljus så passar jag på att leka med marelden. Så kul !!!
Hanna stänger av sin lampa också och vi sitter som två små barn och viftar för fullt när ”tingelinget” yr om oss. Jag ligger och skrattar, tänk att man kan ha så kul åt så lite.
”Tingeling” är förövrigt ett mycket bättre ord än mareld - ska börja lobba för att alla börjar använda det ordet i stället .

Hanna tänder sin lampa och jag följer i ”Tingelingspåret” när hon helt plötsligt stannar och nu ska hon tydligen fånga en ål. Vi såg en tidigare som drog iväg men nu ska hon fånga en !!!
Jag lyser med blinkande ljus och följer den och den är stor, tror inte hon fattar eller ser hur stor den är, cheez lyckas hon ta den så blir hon bortsläpad. Ser hur armen tar sats och......... men hon missar precis och ålen sätter full fart ut i gräset.
Ett par ålar till hinner vi se innan vi ställer oss upp och vadar upp på land.
Vi går och byter om i mörkret och skrattar lite - riktigt bra dyk och kul !!

Duktigt trötta båda två efter en dag i förvisso lugnt tempo, men frisklust som stadsbo jag är och dykning på det när man inte är van tar då på mina krafter tillräckligt för att jag ska vara helt slut.
Tog en öl och sen zzzzzzzzznark !!
Det är kul att dyka !!