Namn: Lösen:

Dyk nr: 79, Mike''s point, Kri Island, Papua Barat, Indonesien


DYKARE :
PARKAMRAT :
Kameran  
DATUM :
2006-11-28
MAXDJUP :
26 meter
DYKTID :
86 minuter
VATTENTEMP :
29 grader
SIKT :
40 meter
VISAD :
299 ggr

Efter en lätt frukost bestående av halväckligt te, ett glas juice, pannkakor och en rostad smörgås med jordnötssmör (Var tvungen att prova - hoppas att inte munnen geggar ihop regulatorn nu......*svälj*) är det efter lite halvcirkus på jettyn dags för Mike Point som ligger upp mot Gam Island. När vi kommer fram till den pyttelilla ön så der man att här är det strömt, riktiga virvlar och de speciella vågor som bildas när strömmen möter vågorna på ytan - yihaaaaaaa !

Vi går ner på den västra sidan av ön och är tillsagda att vi måste gå ner ganska fort så vi kommer ner i lä bakom revet. Jag går ner och i ytan är det rätt lugnt men när jag kommer på 6-7 meters djup är det Tjoooooo och jag har drivt 15 meter på en sekund. Ser revet en bit längre ner och paddlar frenetiskt neråt och mot strömen för att inte tappa dykplatsen ur sikte.

Några sekunder senare trycks jag ner i lä av den sista strömmen som kommer åt mig och här är det lugnt och skönt. Ett överhäng ger bra skydd och direkt så ser jag en välbekant korallbuske där det borde finnas lite Pygmesjöhäst. Jodå Hippocampus bargiganti sitter där och väntar på att bli fotade. Lägger mig på sandbotten och letar efter det lilla kräket i sökaren. Hittar den inte först och passar på att kolla djup och tid, 25 meter, bra då har jag en stund på mig för gissa om man glömmer tiden när det fotas.........

Får in den lilla gynnaren i sökaren och trycker av. Hrmm, funkade blixten ??? Näe, tar en till, ingen blixt, en till, ingen blixt, mummel ¤&#/=&¤!. Sk*tkamera eller sk*tfotograf, välj själv..........

Tar några bilder i alla fall och blixten funkade en gång men då vred sig sjöhästen bortåt så inget med den bilden heller. Byter palts med Pasi som ligger 4 meter bort och ger mig på en Hippocampus denise i stället. Ligger där en stund och tar lite bilder nu på 27 meter, tiden flyger iväg och det är dags att söka lite grundare vatten.
Vi simmer längs revet och under det överhäng som bildats här och det formligen sjuder av liv, smått liv, sånt som jag älskar, blennies, gobies, koraller av arter jag aldrig sett förr, färger jag aldrig sett förr och ja nästan former jag aldrig sett förr. Ett par bubblecoralls med plattmaskar och två orangutankrabbor ger mig några minuters bus och sedan är det dags att simma vidare. En sjöpenna med två små krabbor (ca 2 mm långa) förgyller tiden ytterligare.

Då jag legat lite längre djupare, lite längre än de andra så går jag efter en stund upp ovanför överhänget och kan följa de andra genom bubblorna som sipprar igenom koralltaket. Häftigt.
Korallerna här uppe på östra sidan som jag kommit till nu är för att uttrycka sig enkelt ENASTÅENDE !!,

Jag har aldrig sett så mycket färger, former, arter och variation på så grunt vatten. Här hade vidvinkel gjort sig, det hade bara varit att trycka av var som helst och utan att komponera och det hade blivt bra. Det absolut vackraste rev jag sett i mitt liv. Ett gytter av fisk, många till antalet och många arter. Tre små vitspetsade revhajar simmar runt runt under bordskorall på 8 meters djup. Bordskorallen är säkert 4 meter i diameter och inte tillstymmelse till att vara trasig.
Efter en stund är jag snurrig i huvudet och simmar därifrån, vidare bland clownfisk, frökenfisk, tryckarfiskar, spadefish, kirurgfisk, ett par ornate ghost pipefish, barracudor, jacks, tryckarfiskar, papegojfiskar osv. Det bara går runt i huvudet......... allt jag sett tidigare slås ut av det jag upplever här.

Varför är luften slut nu (25 bar) ?, varför har jag inte gälar ?, kan jag bo här ?, Ska jag emigrera ?, Varför har jag deko på min dator ?, Varför är jag inte en fisk ? Varför kan jag inte andas mindre så man får mer tid ?, Varför attackerar clownfisken mig ?, Varför ........ Frågorna snurrar Jag bara vill inte gå upp, men den lilla clownfisken har precis bitit mig i läppen för att jag kommit för nära hans/hennes blivande avkomma och bosättning så jag vaknar upp ur halvkoman. Hade det inte varit för kameran så hade detta varit en av de vackraste dykplatser jag sett, men strulet förtog känslan lite grand men kanske kanske kanske att jag kan höja upp den till plats ett i alla fall ........så här långt .............

Upp i båten, av med dräkten, simma lite och sen hem för att byta flaska, torka lite och iväg till nästa andliga upplevelse. Det är kul att dyka !!