Namn: Lösen:

Dyk nr: 89, The Passage, Gam Island, Papua Barat, Indonesien


DYKARE :
PARKAMRAT :
Kameran  
DATUM :
2006-12-01
MAXDJUP :
14 meter
DYKTID :
84 minuter
VATTENTEMP :
30 grader
SIKT :
25 meter
VISAD :
471 ggr

Efter en lång båttur på mer än drygt en timme och tvingad att smörja in överkroppen med solskydd vilket jag aldrig brukar ha - geggigt - men det kanske var bra trots allt för mina ben var riktigt gräddeskära och smärtade ymnigt av solsvedan ty på benen fanns inget solskydd .

Vi har kommit in i ett område av små sockertoppsöar (För dig som varit i Phang Nga området (Thailand) eller Vietnam så är det här ungefär likadant bara att det inte fanns några turister i området. Fler öar, tätare mellan öarna och vi skulle dyka här.
Vi lägger till vid strandkanten och binder fast båten i ett träd, Det känns precis som vi är ute på en flod, höga kalkstenklippor reser sig kring oss 30 meter rakt upp i luften, vattnet är kristallklart och under ytan ser vi solfjäderkoraller och svampdjur så känslan blir lite konstig då man inser att det faktiskt är ute i havet vi befinner oss.

Vi byter sedan om efter en kort genomgång och simmar in i en grottöppning i kalkstensklippan. Öppningen är stor så det är lätt att komma in och inne i grottan är det ett helt fantastiskt ljus som strilar ner genonm trädkronorna ovanför och strålar ner likt gardiner i det klara vattnet. Känslan att vara i en sötvattensgrotta ligger nära till hands men då det är koraller och massor av havslevande fiskar, hår- och sjöstjärnor i vattnet så känns det jättelustigt. Ljuset är sagolikt och jag skulle kunna ligga inne i grottan hur länge som helst om det inte vore för att det ska finnas mycket häftiga saker att se ute i "floden".

Vi simmar ut och ute på stenbotten visar Nikson oss en vacker nakensnäcka och sen yterligare en bara ett par decimeter bort. Inser att här borde det finnas ganska många nakensnäckor och efter ett par minuter har jag hittat ett drygt 10-tal sorter. När blicken för dessa djur kommit fram så är det bara att räkna på , jag slutar vid dryga 60 olika arter på knappt 30 minuter. Det är bara såååå häftigt vad många det fanns just här. Till det dessutom plattmaskar i ett antal jag aldrig kommit i närheten av någonsin. Minst ett 30-tal olika arter och säkert 2-300 stycken som kryper omkring i stenskravlet. Jag är lyrisk och grämer mig så klart att jag har vidvinkellins på kameran för hade jag vetat detta hade jag haft macro. På vissa ställen när man hittar en nakensnäcka så sätter jag ner min revpinne i gruset och väntar på att få visa snigeln för någon men innan denne någon kommit och ska titta eller fota så har jag hittat säkert 4-5 sorter till bara inom någon meters avstånd. Såååååå häftigt !!

Efter en stund kommer vi runt ett krön och nu har strömmen börjat komma in i floden - tidvatten på gång och vi driver allt snabbare i det klara vattnet samtidigt som grenarna från träden syns tydligt ovanför oss och ljuset strilar ner i vattnet. Vi kommer till ett överhäng där det är fullt med gula och blå mjukkoraller, dessa byts halvvägs mot några som är helt orangea och det bara lyser i taket när det sparsamma ljus som hittar ner hit träffar de olika korallerna. Otroligt vackert.
Simmar upp till ytan och tar lite halvbilder på träden ovanför och korallerna under ytan.
De stora Gorgonierna (solfjäderskorallerna) som växer på bara ett par meters djup och träden vars grenar går ända ner till vattenytan kompletterar bilden till perfektion.
Svårt att beskriva - måste upplevas.

Försöker ta några bilder med dykare på också men den allt kraftigare strömmen börjar nu ta tag i oss och man är i stort sett chanslös att hålla emot och jag driver allt snabbare. Efter några minuter kommer jag mot ett stort kalkstenblock som ligger mitt i strömfåran och där strömmen delar sig och går på varje sida. Jag lyckas naturligtvis träffa detta korallblock och hade det varit med fel kroppsdel först så hade jag haft ett ben på varje sida om blocket och sen fått söka till någon kastratsångarkör men jag lyckas få fenorna mot klippan och komma ut på ena sidan och bara lite skrapmärken på händerna. Med hjärtat halvvägs upp i halsmandlarna men med ett leende på läpparna driver jag vidare.

Floden blir nu riktigt smal och med ett par knops fart driver vi igenom en 60-70 meter lång passage och sedan breddas vattnet och strömmen avtar. Nu hör vi båten komma mot oss samtidigt som vi gått upp till ytan och skrattar gott men vi vill driva vidare då vi har gott om luft kvar men man ska kanske sluta när det är som roligast.
Upp i båten och kasta dräkten för hoppa i vattnet och lätta lite på blåsan och sen tillbaka till båten.
Vi skrattar och kvittrar gott åt upplevelsen som inte är lik något annat jag gjort. Bland de häftigaste dyk jag gjort och ljusspelet och alla nakensnäckor och plattmaskar gör inte upplevelsen mindre bra.

När alla är uppe i båten så åker vi slalom mellan sockertopparna till en liten lagun där lunchbåten väntar och vi äter, ris, kyckling, grönsaker och räkchips och skrattar gott åt vår upplevelse. Fåglarna kvittrar och vi ska snart göra ett dyk till. Livet är nice ibland
(Synd att någon skulle förstöra naturupplevelsen med gitarrklink några minuter senare........) Ett av de grymmaste och mest annorlunda jag gjort i mitt liv, hit ska jag igen, Det är kul att dyka !!!