Namn: Lösen:

Dyk nr: 92, Tanjung Rusa, Lembeh Straits, Manado, Indonesien


DYKARE :
PARKAMRAT :
Kameran  
DATUM :
2006-12-04
MAXDJUP :
21 meter
DYKTID :
69 minuter
VATTENTEMP :
28 grader
SIKT :
12 meter
VISAD :
380 ggr

Dags för dagens andra dyk efter lite kort vila på rummet och gå och sprätta lite sand vid dykcentret.
En helt ny dykplats som inte kommit upp på den officiella dykkartan ännu. Platsen ligger precis vid Police Pier så det är nog bra, riktig muck diving i alla fall - Me like !!

Vi åker söderut och efter knappt 5 minuter är vi framme och rullar ner från båten. Botten är svart och det är ganska bra sikt, säkert 12-15 meter ! Lägger mig någon meter från botten och spanar över den svarta sanden och följer vår guide ut mot djupare vatten. Har man ingen guide så måste man ju hålla koll på kompassen för här finns verkligen ingareferenser. Svart svart svart, sand sand sand som ibland går över i svart lera faktiskt och då blir det genast lite omväxlande och spännande
Flera ormålar ligger nergrävda i sanden och mängder av gobies ligger och trycker i sina hålor och när vi simmar förbi försvinner de snabbt ner i sina hem för att strax därefter bli utputtade av de små pistolräkorna som ju vill gräva mera.

Vi hittar ett par stingrockor som ligger och bökar i den svarta leran och medan vi simmar över den mörka botten spanar allas ögon efter mimic octopus som är det alla vill se. Ingen Mimic det här dyket och ingen wonderpus heller men väl två stycken ornate ghost pipefish. När vi ligger och tittar på dem kommer en havsorm helt plötsligt glidandefrån ovan typ ca 20 cm framför min mask och jag blir lite chockad först men sen måste man ju pilla lite och få den att vända sig mot oss.

Ormen simmar sakta mot mig och svänger av mot en av fotograferna som fotar ghostpipefish. Han noterar inte den dödligt giftiga reptilen som nu lägger sig precis mellan hans ben. Vi petar lite förskitigt på fotografen och gör tecken att ta det lugnt och sen kolla ner mellan sina ben.
Där ser han ormen ligga - ja alltså en riktig havsorm inget annat - och jag hör hur han skriker till och sen skrattar han. Fotograferingen riktas nu mot reptilen istället. De är riktigt vackra mot den svarta botten.

Vi simmar vidare. Efter en stund när vi kommit lite grundare och åtskilliga gobies, småräkor, anoemoner, krabbor, clownfiskar och bobbitworms senare så börjar vår guide lyfta på varenda kokosnötskal som finns på botten. Det är dags för äggen från flamboyant cuttlefish (Världens kanske vackraste bläckfisk) att kläckas. De små äggen är genomskinliga och vi ser de små bläckfiskarn ligga inne i äggen och sprattla.
Efter ett 20-tal kokosnötskal så kommer höjdaren. Vår guide, Detmon, lyfter ett skal och vi tittar under det och poff !!!! - WOW !!! En liten bläckfisk glider precis ur sitt skal och lägger sig på botten. Snacka om chockartat sätt att komma till världen, där ligger 4 stora dykare tätt samlade och böjer ner huvudet och tittar på denna knaptt 1 cm stora varelse som lyser i lila, vitt, orange och brunt. Färgerna är helt fantastiska.

Den simmar lite över botten och sen bestämmer vi oss för att försöka få in den i kokosskalet igen för att de andra också ska få se det lilla krypet. Det var lättare sagt än gjort för även om den inte är snabb så smiter den precis ut när vi ska lägga locket på. Till slut är den infångad och de andra dykarna får se den lite senare.

Vi hittar flera små frogfish senare också, en orange, en gul/grön och en vit. Detmon fångar små kardinalfiskar som han ger till frogfishen och det går så snabbt när den hugger fisken (Djurvärldens snabbaste rörelse). Dessutom är maten lika stora som fisken själv så hur den klarar att äta tre !!! kardinalfiskar övergår mitt förstånd.

När vi kommer till den vita frogfishen som sitter perfekt på en liten svamp så driver jag med händerna ett stim med kardinalfiskar mot det glupska lilla kräket. Slafs !!!! i ett snabbt utfall har han/hon/den slukat en av dem och strax får den i sig en till. Dyket börjar närma sig slutet. Vi lägger oss på 5 meters djup och spanar av lite mer chefiga räkor och ett par fingered dragonets och en hel del drakfiskar av oliak sorter.

Väl uppe i båten serveras det papaya och ananas och vatten och när båten kommer in till brygganså är det bara att gå iland. Guider och dykstaff tar hand om allt när jag tagit en dusch och klivit ur dräkten kommer ett par av tjejerna från köket och ber mig beställa lunch från menyn så den är klar när jag kommer till restaurangen - det här är så det ska vara Som en liveaboard fast på land !!!! det är kul att dyka då !!