Namn: Lösen:

Dyk nr: 93, Surprise, Lembeh Straits, Manado, Indonesien


DYKARE :
PARKAMRAT :
Kameran  
DATUM :
2006-12-04
MAXDJUP :
22 meter
DYKTID :
72 minuter
VATTENTEMP :
28 grader
SIKT :
12 meter
VISAD :
378 ggr

Efter en smaskig lunch och en powernapp så det dags för eftermiddagsdyket. Vi ska till en ny plats igen som är döpt till Surprise. Överraskningen uteblev för det var i samma område som Hairball och TK 1-3 så jag förstår direkt hur dyket kommer att bli - heeelt ok Muck-dive i världsklass !!

Jag går ner först och lägger mig på den sandiga botten på bara 5-6 meters djup och spanar av och omedlbart får jag syn på en ormål som sticker upp huvudet. Två små putsarräkor springer omkring på ögonen och runt munnen och pillar och fixar ! Som gjort för en bild helt enkelt. Sticker in kameran så nära jag kan och tar ett par bilder. När de andra kommer ner så slår vi följe med guiderna ner till 20- meters nivån där det ska jagas mimic octopus.

Efter en stunds letande på den svarta dyiga och kuperade bottnen har vi sett sjögurkor med både emperor-shrimps och harlequinkrabbor, sjöstjärnor med räkor både på ovan och undersidan, kuddstjärnor med räkor, havsaenmoner med räkor, clownfiskar, banggai-cardinalfish, frökenfiskar och massor av svampdjur med diverse frogfish. En röd liten bläckfisk och en stargazer har också visat sig och ett par fula devil-scorpionfish. Flera stingrockor även detta dyk som legat och grävt i botten efter godis.

Rariteterna har tyvärr uteblivit även detta dyk och på väg upp så inser jag att jag måste kika efter annat. På vägenupp ser vi flera olika sorters pipefish, bland annat banded pipefish. Ett stort stim med korallmalar eller striped catfish kommer emot mig i formation. Ser för kul ut när de muddrar botten i sin jakt på mat.
Ytterligare en muddrande variant men avsevärt större och silverfärgade fiskar i ett stort stim kommer förbi och det syns verkligen var de gått fram. Ett gigantisk siltmoln ligger ivägen mot grundare vatten så det är bara att ta på mörkersiktet.

När vi kommer upp på 6-7 meter så ligger vi och betar av tiden och simmar omkring lite var och en för sig under båten. Massor av sjöborrar som skimrar i regnbågens lla färger, ingen med räkor tyvärr men väl kardinalfiskar av olika sorter och flera Mantisräkor kryper omkring och jagar. Igelkottsfiskar ligger nästan överallt där det finns någon form av skydd och även flera olika puffers. En liten frogfish ligger och lurar på kardinalfiskar och jag försöker få stimmet att simma mot den lilla osynliga jägaren och lyckas ge den en liten middag. När den skjuter ut sin mun och suger in den lilla kardinalfisken hinner jag inte ens blinka. Det är över på en bråkdel av en sekund och jag skrockar lite för mig själv - kul

En stor eremitkräfta kryper över botten och flera fingered dragonets simmar omkring eller ligger på botten. Flera olika drakfiskar, röda, orangea och gula ligger och trycker mot botten och på !! en stor sjästjärna ligger en cockatoo waspfish, en vit - kul !!

När timmen passerat så kör vi några minuter till såklart och på slutet hittar vi ännu fler ormålar. En stor spearing mantis shrimp (Lysiosquillina sp) ligger helt plötsligt i sitt hål och tittar på mig och runt dess hål, springer massor av små räkor omkring till synes oberörda av sin gigantiska kusin

Tiden är ute och efter ett soft trevligt dyk är det dags för en varm dusch vid dykcentret och sedan middag. Jodå några Bintang slank ner också.
Det är kul att dyka !!