Namn: Lösen:

Dyk nr: 94, Jikoyance, Lembeh Straits, Manado, Indonesien


DYKARE :
PARKAMRAT :
Kameran  
DATUM :
2006-12-05
MAXDJUP :
28 meter
DYKTID :
79 minuter
VATTENTEMP :
28 grader
SIKT :
40 meter
VISAD :
371 ggr

Efter en god nattsömn och en stadig frukost och en för att vara i det här området ovanligt lång båttur till dykplatsen, tog 20 minuter hit, cheez !!! - det är långt bort här, så ligger vi med båten vid ön Lembehs nordvästra sida. Tyvärr ligger solen bakom klipporna så för ljusets skull så är det väl tid på dagen men då det är för strömt senare så är det bara att gilla läget. Innan jag rullar i vattnet tittar jag ner och konstaterar att trots frånvaron av solljus så ser jag ner minst 15 meter - vattnet är nästan kristallkart här uppe på nordsidan. Enorm skillnad mot 10-15 meters sikten ute på muckplatserna.

Jag rullar i och ser ner i bråddjupet som ligger där nedanför den branta droppen som är nästan lodrät.
Går ner och lägger mig på 12 meter och inväntar övriga. Väger av mig och vill direkt fota en liten Janss pipefish men den simmar snabbt iväg när den feta svensken trycker upp kameran i ansiktet på det lilla kräket.......... förnärmad glider jag med övriga gänget som nu kommit ner också och nästan på en gång är det dags för pygmesjöhäst. Lägger mig, riktar in kameran och ska fokusera men då får ena blixten tuppjuck och börjar köra en egen stroboskop-show. Rädd att jag fått vatten i kabelfästet vid kamerahuset och det visar sig senare korrekt. Inga bilder det här dyket heller

Vi simmar vidare, sikten är helt enastående, i en bublecorall hittar vi en liten orangutangkrabba. Gör ett försök med kameran igen men samma resultat. Viker i hop kameran och fäster den i västen. Jättesur just nu. Börjar undra om jag är bortskämd. Korallerna är fantastiska, känns precis som det är samma ljus i vattnet som i offentliga akvarier, korallerna är helt oförstörda och artrikedomen är enorm. Det är nästan fööör perfekt - går det ?? - ändå går jag inte igång - känns som korallrevsdykning inte är min grej längre. Ner och pilla lite i korallerna istället. En liten bläckfisk avslöjar sig när den sakta glider över revet när vi kommer längs väggen.

En cuttlefish (Också bläckfisk) ligger helt plötsligt framför mig, den tror den är osynlig och jag kan tom klappa den på ryggen men strax bestämmer den sig för att simma bort. Hittar flera små roliga krabbor inne i korallerna och ett par putsarräkor sitter helt perfekt uppställda i en läderkorall och väntar på gäster. Mina fingrar lägger sig för lite manikyr och strax kommer de fram och börjar pilla lite på nagelbanden

Simmar vidare, ljuset blir finare och finare i och med att tiden går och solen börjar sakta nå vår sida av väggen. Det är nästan så jag blir rörd av synen. Det är så perfekt som det kan bli och ändå känner jag mig helt sannslöst uttråkad. Synd att inte resten av världen inte har så här vackra rev längre utan att allt ska förstöras.

Vidare utmed väggen så letar jag efter små roliga djur till de som fotar och nör vi kommer till en liten ravin som går in i berget så simmar vi tvärs över och kommer ut till en liten klippa där solen når fullt ut. Korallerna skiftar i färg och form och mängder av fisk som tex fjärilsfiskar, kejsarfiskar, puffers, kirurgfiskar, sepior, muränor, groupers, anthias och frökenfiskar - har säkert missat hälften........ myllrar över revet.

Vi kollar tiden och bestämmer att det är dags att bryta. Jag har 30 bar kvar i flaskan så visst kan jag vare en stund till men immersionen har börjat kännas av och när jag kommer upp i båten så sliter jag av mig dräkten och hoppar raskt ner i vattnet. Upp sen igen och där är det papaya och melon som serveras
När vi kommer tillbaka till dykcentret så tar jag en varm dusch och vid briefinghuset står redan kökspersonalen med kaffe/te/choklad och nybakta muffins - vet inte om muffins ska ha cornflakes på sig med det funkade i alla fall !!
Ännu ett fantastiskt dykt avklarat i dessa vatten, men jag kör nog hellre muckdive inser jag.
Jag bortskämd..........Näe...........eller.............. Det är kul att dyka !!