Namn: Lösen:

Dyk nr: 96, Retak Larry, Lembeh Straits, Manado, Indonesien


DYKARE :
PARKAMRAT :
Kameran  
DATUM :
2006-12-05
MAXDJUP :
18 meter
DYKTID :
74 minuter
VATTENTEMP :
28 grader
SIKT :
12 meter
VISAD :
395 ggr

Efter ännu en liten powernap efter en synnerligen god lunch har vi haft dykgenomgång och är på väg till Pantai parigi på andra sidan sundet ute vid Lembeh. Vi sätter oss i båten men efter knappt en minut inser jag att vi åker någon annanstans. Guiderna säger att det är alldeles för stömt på andra sidan just nu så vi måste byta plats.

Vi åker en bit norrut och hamnar ungefär ska sägas vid en plats som heter Retak Larry, sak samma, muck muck muck . En mycket kort dykgenom gång som jag inte lyssnar på ärligt talat (Allt ser likadant ut i alla fall i den här viken)

Jag rullar i och lägger mig på rygg och tittar när de andra rullar ner i vattnet från båten bara några meter ovanför mig. Sikten är ganska bra idag, säkert 15 meter !!, Vi glider iväg och min guide pekar på lite av varje, diverse gobies, nudisar, räkor och där en jättestor anemon med flera porslinkrabbor - jättefina, typiskt att clownfiskarn i just den här anemonen är av den extremt aggresiva sorten och biter mig i både fingrar, dräkt och simmar in i masken så det klonkar till rätt bra. Bara att flytta på sig så man inte blir fiskmat

Simmar iväg lite och ser åter ett par stora stingrockor som muddrar botten och jag får den ena att stanna upp när jag kommer runt den och lägger mig precis framför den så att den inte kan simma iväg. Den har en liten parasit på läppen, ser mest ut som en trasig piercingring med slem på - äcklig i alla fall........ Rockan simmar till sist åt sidan och iväg på jakt igen och jag undrar var min guide är och var min lilla grupp är ????? Borta !!!!!!, gud så skönt då kan man gå ta det i sin egen takt, tur at det är så lättnavigerat här nere .............. NOT !!!, nåja märker ju om det blir grundare eller djupare

Efter 10 minuter kommer ett litet tankbangljud och min guide kommer simmande mot mig och ser mycket bekymrad ut tills han ser att allt är hur lugnt som helst. Hittar ett par banded pipefish igen och ett stim med ring tail cardinalfish står i en grupp av sjöborrar. Flera av dem har rom i munnen men de har en otäck förmåga att vrida huvudet bort från dykare som vill komma nära, dumma dem !!
Helt plötsligt sprattlar det till i sanden, en lizardfish har blixtsnabbt huggit sitt byte och försöker nu desperat att svälja det helt. Problemet är att bytet är en liten blåsfisk som i samma stund som lizardfishen högg den över magen blåste upp sig jättefort och det ser ut som lizardfishen ska sälj en gigantisk ballong - lycka till , kunde inte ligga kvar och följa dramat men det slog alla dokusåpor på TV i alla fall den lilla stund jag tittade.

Glider upp på grunt vatten och kollar mera räkor, sjöstjärnor, sjöborrar, krabbor, dragonets, gobies, nudisar, Flera små bläckfiskar, drakfiskar, en liten fladdermusfisk, den med orange kant (shaded batfish) - otroligt vacker i alla fall !!, En liten sjöhäst sitter eller ligger ärligt talat och trycker mot ett svampdjur nere på botten. Ett stim med Goatfish far fram över botten som ett mudderverk för högtryck och tjo helt plötsligt har en dryg timme gått igen.........

Ett trevligt dyk i lagom tempo och massor av kul att se
Ska tillbaka nu och torka lite och sen är det dags att prova ett litet skymningsdyk vid husrevet, får se vad det ger, det är kul att dyka i alla fall !!