Namn: Lösen:

Dyk nr: 121, Släggö, Lysekil


DYKARE :
PARKAMRAT :
Ubbe och Maria  
DATUM :
2007-04-29
MAXDJUP :
14 meter
DYKTID :
43 minuter
VATTENTEMP :
9 grader
SIKT :
6 meter
VISAD :
498 ggr

Efter en lite blöt kväll dagen innan och en rejäl sovmorgon med tillhörande frukost och diverse kul prat så hade Maria fått ihop sin kamera och det kändes nästan som vi var tvungna att göra det där dyket vi pratat om - men det kändes som vi alla gjorde allt för att nästan slippa dyka och bara njuta av dagen och det fina vädret. Till sist så hade vi i alla fall packat in oss i bilen och kört hela vägen, det som i natt var en lång promenad (Gick vilse....2 ggr fast ändå inte ">) hem men med bil, dryga tre minutrar till kajen.

Väl på plats flyttade vi ut alla pinaler , satte oss och snackade än mer skit, allt för att slippa dyka men sakta sakta så fick vi på oss utstyret och nu skulle det badas. Fick tom hjälp med langning av kamera till Maria och handskhjälp av Tor och Ellen som råkade vara där. Alldeles förträffligt för det där med torrhandskar kommer bli min undergång, begriper inte hur man gör detta själv

Vi hade dock dragit en dålig kölapp för dyket, typ nummer 643 -645..... Hur mycket folk som helst var det i alla fall, så Släggö måste ju vara grymt och helt fantastisk. Hur kan annars halva Västergötlands kommun vara på samma plats...... ?? Jag hade i och för sig hört lite annat att det inte var så himla mycket att se här men det kanske är fel

Till sist var det vår tur i alla fall och vi kliver ner och jag testar på en gång om jag kommer ner då jag självklart glömt lite bly hemma och för dagen dessutom med lånade 324or på ryggen som jag inte visste hur de skulle bete sig i vattnet. Visar sig direkt att jag är för lätt ....., men med lite vilja så kom jag ner och tog de första andetagen, jodå det ska nog funka. Gick upp igen och vi gav oss ut på ett litet ytsim, mycket motvilligt ska medges...... men kanske bra att träna.

Väl ute vid klippan så går vi ner och tappar nästan genast bort varandra, dålig sikt är bara förnamnet...... typ ½ meter ser jag innan jag inser att en del av det beror nog på att jag inte sköljt ur masken efter den obligatoriska spottloskan he he !! - ojdå glömde visst .
Fyller lite vatten och sköljer rent, Weeee nu jag kan se 2 ½ meter !!!!
Vi hittar i alla fall varandra och börjar simma.
Sikten är grymt dålig och det märks väl att här har det simmat folk före oss. Vi går sakta ner en bit och jag känner mig på tok för lätt och min tyngdpunkt ligger dessutom med ryggen nedåt, usch vilka hemska flaskor men det är bara att bita ihop Hela dyket irriterar jag mig dock på flaskorna samt att inflatorsslangen läcker och låter precis bredvid mitt öra - blåsorkester.....

Efter några minter så har sikten blivit lite bättre och jag börjar se de första levande sakerna, snultror, massor av dem dessutom. Simmar lite till och tar fram min lilla fina lampa och börjar jaga nakensnäckor som det enligt utsago skulle finnas gott om....... kan säga att det var lögn !!

Efter en stund hittar jag en simpa som ligger på en liten avsats på väggen och bara ser simpig ut och jag ropar in Maria så att hon kan leka lite med kameran. Pekar ut firren och simmar och letar vidare och hittar dagens första havsnål, jättefin med mycket färg och jag klappar den lite på magen. Fin havsnål - ligg still nu så att Maria kan fota den också. Jodå den kom också med på bild. Kändes nästan larvigt att jag pekat ut den för resten av dyket såg vi så mycket havsnålar att jag trodde allting var såna. Många små slangar ålade omkring och en kom rätt upp i masken på mig och jag killade den lite på magen varpå den drog iväg in i algerna på botten igen.
Det var nästan lika många havsnålar som antalet dykare som stått på bryggan före oss.

Ja ja, vi simmar vidare lite och ser några fina smörbultar och ett par eremitkräftor och någon enstaka sjöstjärna, annars är det mest en massa bös i vattnet efter alla dykare före oss även om sikten här ute var 6 kanske 7 meter. Några sniglar, en liten sjöborre och några små små anemoner hittade jag också. Då jag startade dyket med drygt halvfyllda flaskor så kände jag att nu var det dags att vända, dessutom började jag frysa för då jag var för lätt kunde jag inte ha luft i dräkten - inte kul alls och en av handskarna började läcka också...... men lite vatten bara så vi körde på nu i motsatt riktning.

Hittar några fina krabbor på väg tillbaka varav en spindelkrabba som övade på att ligga still även när man pillade på den tills jag killade den lite på huvudet då började den springa också den krabban fick komma med på bild.
Även de andra två maskerigskrabborna tror jag Maria fotade, allt under Ubbes vaksamma ögon, det var han som hade nöjet att hålla ihop oss liksom under dyket och för övrigt den enda av oss som inte kröp omkring i algerna och letade småsaker.

Jag bara låg och glodde ner i botten på min ändlösa jakt på dessa smådjur jag älskar men tji det blev inga alls idag, synd för det hade lyft dyket rejält. Bättre lycka en annan gång. När jag kommer upp på 3,5 meter är det kört att hålla ner mig nere längre och jag flyter sakta upp till ytan och får nöja mig för dagen och börja simma in mot stegen.

Njuter av solen och går upp och strax efter kommer mina kamrater också. Vi skrattar lite åt detta fantastiska dyk men tycker ändå att det var lite gôttit att komma i och få lite kväve i sig
När vi sen packat ihop oss så åker vi till pizzerian och beställer varsin riktigt bearnaisesåsdrypande sak med extra fett..... Passade bra då vi alla var hungriga och energi behövde fyllas på - jisses hur blev klockan kvart över fem ">

En dryg timmes bilfärd hem och nu är det nog sovdags strax, kanske..... - trött, ska dock upp och dyka i morgon igen, skoj , Hoppas på bättre sikt och mer djurliv.
Det är kul att dyka !!