Namn: Lösen:

Dyk nr: 122, Hönö


DYKARE :
PARKAMRAT :
Sandra  
DATUM :
2007-05-09
MAXDJUP :
6 meter
DYKTID :
46 minuter
VATTENTEMP :
11 grader
SIKT :
8 meter
VISAD :
382 ggr

Halvdesperat att få skallen under ytan har jag åkt ut till Hönö och dessutom utan att köra vilse....!
Ska följa med och dyka då Sandra har en elev så jag tänkte hänga på bara för att testa av lite bly då jag varit antingen för tung eller för lätt de dyk jag gjort hittils i år i Sverige

Temperaturen var hela 11 grader och vi gick ner till vattnet från dykcentret och simmade ut en kort bit genom vågorna innan vi gick ner. Jag tänkte att jag håller mig för mig själv och bara fluffar runt. Det var gungigt längs botten av dyningen men redan från början hittade jag massor av skojiga saker att titta på.
Det första jag verkligen hajade till på var något jag aldrig sett förr och i skrivande stund inte har en aning om vad det var. Slänger ut en tråd sen för att försöka få vetskap
Mysteriet senare löst - Bägarmanet !

Tittar på den länge för riktigt mysko var den i alla fall. Efter en stund har jag kollat färdigt och börjar sondera botten som har massor av små skojiga kryp att dela med sig av. Efter att ha skrämt en stor eremitkräfta ser jag en liten snigel som kryper och där framför den en till och framför den en till och ...... jösses, måste ha varit något konvent eller så var det för att det var lillördag för alla sniglar kryper på rad efter varandra. Ser helt vansinnigt ut och jag ser den stora salen med snigelstolar framför mig och framme på podiet stod en stor pösig valthornssnäcka och pratar om klimathotet eller något annat som kan beröra sniglar....

Simmade vidare, ser en snigel till och bredvid den något som ser ut som en nakensnäcka som gräver ner sig i sanden. Helt plötsligt sprattlar den till och nästan hoppar ur sanden. och upp kommer den fulaste saken jag sett i mitt liv, ser ut som en borstmask men är inte säker, den är nära 15 cm lång och har fula spröt och taggar i ansiktet och små fula käkar som letade efter något att bita i, *passade mig noga* Ligger och tittar på denna helt groteskt fula och lite äckliga sak i säkert 20 minuter.

När den låg på botten ute i det fria var den lite utsatt, för de små smörbultarna som simmade omkring på botten gjorde sitt för att ta livet av den fule och kom ideligen och bet den i borsten på ryggen och jag såg hur den sakta blev mer och mer stympad. När fiskarna däremot blev så kaxiga att de bet i huvudet kom käkarna fram och djuret försvarade sig duktigt även om kampen liksom redan var förlorad. Den fick tag i en liten smörbult och kastade runt den som en brottare men släppte efter en stund och en duktigt snurrig firre simmade iväg och funderade på annat att äta tror jag.

Flöt omkring lite för mig själv allt medan Sandra gjorde avvägningsövningar och jag såg, eremitkräftor, snultror, något som såg ut som en lake - ful i alla fall - tejstefisk, gyltor av oliak slag, brännmaneter, öronmaneter, kammaneter, krabbor, kantnålar och sjöstjärnor.

Efter 45 minuter kände jag att kylan var lite för stor och vi beslöt att det var dags att avsluta.
Simmade in och kravlade oss uppför klipporna för att byta om och bestämde att vi hörs i morgon och gör ett dyk då med. Trött far jag hem i bilen och inser när jag kommer hem att jag inte har någon dusch ännu , yammie !! salt i håret i natt.... nej doppar huvudet under kranen vid diskhon och sätter mig sen och skriver logg Gôtt och få lite kväve i sig i alla fall och det ju faktiskt kul att dyka !