Namn: Lösen:

Dyk nr: 126, Skår, Gullmaren


DYKARE :
PARKAMRAT :
Lena  
DATUM :
2007-06-02
MAXDJUP :
26 meter
DYKTID :
32 minuter
VATTENTEMP :
10 grader
SIKT :
12 meter
VISAD :
544 ggr

Efter att ha förpasssat oss från Ormestad så kommer vi till Skår där det trots strålande sol, nästan blankt på vattnet och på en lördag inte finns en enda dykare. Blev riktigt förvånad ">
Jag går ner och kollar stranden som ligger märkbart torr av det väldigt låga vattnet och kollar på lite musslor och små krabbor och går sen tillbaka till bänken där vi sätter oss och äter lunch och vädrar ut lite kväve ett tag till och bara njuter av det fantastiska vädret.

När vi känner oss redo så tar vi på oss utstyret och går ner längs den lilla stigen och ner i vattnet. Sikten ser ut att vara mycket bra och det är skönt att få doppa ansiktet i det kalla vattnet efter den lilla promenaden i solskenet. Vi går ner längs slänten och jag får plötsligt för mig att vi kanske skulle simma mot färjan för att komma till den där klippan jag ville se men instinkten sa mig att nej det är mot vänster vi ska och det var ju tur för det visade sig rätt. På 25 meter är sikten jättefin och flera stora anemoner Tealia felina färgar klippan tillsammans med alla bägarkoraller. Flera stora maskeringskrabbor sitter och mumsar i sig lunch eller bara njuter av livet på klippan och en stor valthornssnäcka kryper nere i bottenslammet.

En stor simpa som ligger på klippan ligger jag och kollar på och försöker få Lena att komma och kolla på den och efter en stunds ropande och viftande med lampa så ser hon att jag vill visa något.
Där pekar jag på simpan som ser så där typiskt simpig och tvär ut som simpor oftast gör och jag vill ju självklart skoja lite med den och sträcker fram pekfingret och när jag killar den under hakan så reagerar den genom att svälja halva fingret.

Gissa om jag blir förvånad och hoppar till. Kollar på min buddie och skrattar sen. Fingret sitter i alla fall kvar så jag måste ju prova en gång till ,
men näe den här gången så vänder sig fisken om och sakta lite klumpigt simmar den rätt feta fisken iväg ett par meter och lägger sig att slumra vidare.
Den var riktigt fet så den såg rätt rolig ut när den simmade eller vinglade fram, kanske var det nattens svullarparty som inte hade passerat genom kroppen ännu för den var nästan rund i formen -skoj såg det ut i alla fall

Kommer till en klipphylla där jag kollar lite från sidan och där ligger ett par sjökockar och en liten rödspätta som jag visar för min buddie. Kan inte låta bli att pilla lite på dem men de är betydligt rappare nu än för några veckor sen och de simmar iväg när mitt finger killar dem under hakan - har fiskar hakor ?? ">

Vi simmar vidare och ytterligare sjökockar visar sig lite överallt, såg säkert 5-6 stora hannar som ju är så otroligt vackra men även honorna är rätt vackra när man väl tittar mer noga på dem.
Kul att se på sjökockar när de fäller upp sina ryggfenor i alla fall. Massor av sjöpungar och en del plattfisk och naturligtvis små snultror som far överallt.

Vi simmar vidare och helt plötsligt ser jag något väldigt sällsynt, ett par solglasögon ligger där på 17 meters djup. Ja på land är de väl ganska vanliga men här i vattnet så är det inte många som använder dem vad jag vet. Skrattar lite och börjar nynna lite walking on sunshine och sen simmar vi vidare upp mot grundare vatten . Vi passerar repet som håller flytbryggan och vi tar av in mot stranden för att inte komma för långt bort.

Uppe på 7-8 meter så är det rätt disigt i vattnet och sikten märkbart sämre. Några feta brännmaneter som vi parerar oss förbi och sen flera smörbultar på sandbotten och en del små kantnålar som ligger och ser allmänt fundersamma ut.

Vi simmar in och säkerhetsstoppar och kollar små fiskar och sen när jag lyfter huvudet så är vi precis utanför den lilla röda stugan. Tar av oss fenorna och traskar upp på stranden där solen gassar för fullt och när vi fått av oss utstyret så kommer faktiskt ett par dykare till.
Vi tar det lite soft och snackar lite mer medan vi sakta packar ihop oss och sen åker vi över till Team Paulsen där vi får kaffe och vatten och jag får en öl - tur att inte jag körde idag och sen sitter vi och skrattar och snackar om allt möjligt.
En dryg timme senare så är det tid att slita sig från den sköna solen som värmer ordentligt och hinna förbereda sig för kvällens krogbesök , Sicken bra dag !!!
Det är kul att dyka !!