Namn: Lösen:

Dyk nr: 141, Skår, Gullmaren


DYKARE :
PARKAMRAT :
Johan (Henrik o Alexander)  
DATUM :
2007-07-08
MAXDJUP :
23 meter
DYKTID :
64 minuter
VATTENTEMP :
18 grader
SIKT :
7 meter
VISAD :
461 ggr

Dyk med parkamrat, Johan (Henrik och Alexander)

Efter en riktigt trött morgon, sliter att dyka så många dagar i rad, hu fasar för träffen nästa vecka
så är kameran, riggad, korven och chokladen packad .
Vi kommer iväg i skaplig tid en söndag…. Usch tänk vad en riktigt sovmorgon varit gôttit.

Johan, Henirk och Alexander kommer förbi och färden går, via Team Paulsen för luftfyllning, till Skår idag igen då vi inte litar på att sikten ska vara så himla bra på övriga platser efter nattens regn och de senaste dagarnas misserabla sikt. Visar sig senare att alla platser varit lika dåliga idag.

Väl på plats i Skår så skyndar vi att få ihop utstyret då det är mycket folk här idag, två Owkurser, en AOW kurs (Ha ha någon glömde torrdräkten) och flera andra dykare och ännu fler ansluter senare….. Vi går ner längst bort och simmar mot färjan en bit för att sen vända. Trots att vi är i först kan vi bara konstatera att sikten är kort sagt usel. Ner till 7 meter ser jag i stort sett ingenting och efter det kommer ett språngskikt på 10 meter ner till 12 där det sen blir lite kallare och sikten blir bättre. Under 16 och ner till ca 20-21 meter är sikten bra och lite djupare blir det sämre igen.

Massor av ägg från nakensnäckor som har fultalat sig nyligen, ser nog 15-16 små rosor av deras ägg utspridda på klipporna. Massor av död mans hand och som vanligt bägarkoraller, gullamrsanemoner och rörmaskar (Sabella). Hittar några maskeringskrabbor som har överlevt röjarnatten efter gårdagens konvent där alla Gullmarens maskeringskrabbor samlats just här men de flesta verkar sova idag då det inte alls är lika många. En simkrabba har lyckats fånga en sjökockshona, hur vete sjutton men fisken sprattlar fortfarande och jag ser hur krabban backar in under lite gammal tång och börjar mumsa på den ännu levande fisken….. Provar att fota men får inte med det då linsen gör att jag bara får en del av händelsen.

Simmar vidare och hittar några kantnålar men de ligger inte så bra så jag hoppar över att fota dem.
Vi vänder tillbaka efter ca 30 minuter och nu hittar jag en stor fin hummer. Försöker fota den men den vill inte alls vara med på bild utan backar in i sin håla, muttrar lite åt oviljan men vad göra, bara acceptera liksom, den går ju inte att prata med så vadå…..

Ytterligare en kantnål hittas av Henrik och jag får den på bild i alla fall, dock har ena blixten förjat strula och verkar inte slå, grymt irriterad och försöker pilla lite men den vill verkligen inte ja ja även det bara att acceptera då jag inte kan ”blixtiska” dvs att prata med den låter sig inte göras. Jag är glad att sökljuset funkar så jag lättare kan se på botten efter rörelser. Tittar snett bredvid mig och där är massor av småtorsk. Ska precis lägga mig ner på botten för att prova att fota dem när det dammar till och en simpa hugger en av de små torskarna och jag ser hur stjärtfenan sticker ut ur munnen på den glupska firren , ser skoj ut men det var nog inte så kul för torsken, tyst minut för den och sen lägger jag mig ner och provar att fota simpan istället . Flera sjökockar och ännu fler sjökockor ligger på botten men de vill inte alls vara med idag och plattfiskarna är hur många som helst men simmar vidare så fort jag kommer mot dem *morr*, det går inte så bra idag att fota, vill inte gärna ödsla tid på eremitkräftor även om de är väldigt tacksamma

Provar några bägarkoraller igen men då ena blixten inte funkar så känns det meningslöst på något sätt.
Även om skärpan blir jättefin så blir ljuset konstigt men men, lärotid får vi kalla detta dyk
Provar även att fota en blå brännmanet, för att få till biden bra måste jag komma riktigt nära den, vet inte om jag vill det då jag inte är fascinerad av just manettrådar i ansiktet men efter några bilder så har jag en idé om hur man ska fota dem i framtiden för att få skärpa på dem, jösses vad svårt det är, någon som har tips - förutom att köra med kompaktkameror - får gärna höra av sig

Dyket närmar sig slutet, vi går upp och sikten är så usel så det finns ju inte, hittar i alla fall en liten eremitkräfta på någon centimeter som jag kan prova att fota medan jag väntar ut tiden. Simmar sen upp sista metrarna in mot stranden och är så när på väg att stoppa in ansiktet i en sån där mördarmanet modell apstor när jag lyckas väja i sista sekund, Puh lättad

Går upp och byter om och tar en fika, grillkorv och dricker massor av vatten. Snackar lite skit och tittar på några av bilderna som Henrik har tagit. Det är kul att dyka och snart är det dags för plurr igen och höjdaren var att jag för första gången på riktigt länge var helt torr efter dyket - Waahooo !!!

Tack till:
Johan, Henrik, Alexander
Slotts starka senap
Anna Olin och Alicia Lundberg - Sveriges genom tiderna bästa mediaröster
Malin i Sundsvall - du är för go !! - längtar så jag dör att spela backgammon med dig

Inget särskilt tack till:
Min dumma blixt
El-giganten
AB Svensk bilprovning