Namn: Lösen:

Dyk nr: 150, Kornö kalv


DYKARE :
PARKAMRAT :
Borg  
DATUM :
2007-07-14
MAXDJUP :
22 meter
DYKTID :
60 minuter
VATTENTEMP :
17 grader
SIKT :
15 meter
VISAD :
405 ggr

Efter en synnerligen fet pizzalunch (X-tra Bearnaisesås bland annat ) lite slappa på det i väntan på avgång - som blev försenad pga lite strul i Oxygenes planering - och en Ballerinakaka med en kopp varmt vatten (smarr) som efterrätt och för att få upp värmen inombords så bär det nu iväg till nästa dykplats som blir Kornö kalv. Namnet klingar bekant vilket kanske är logiskt med tanke på att jag dök där för typ 13-14 år sedan - kommer jag ihåg hur det såg ut näe, inte en chans

Vi riggar upp, jag och Borg går bakåt i båten för att ge lite plats åt övriga härket och plurrar sen först av alla. Precis när vi kliver ner så öppnar sig himlens portar och det regnar hur mycket som helst, skit också nu blir jag ju blöt tänker jag , vill komma ner fort så man slipper det här rusket.
Borg får något problem med sin inflator så vi blir lite sena att gå ner, Borgs lampa vill inte lysa alls så jag lånar ut min froggy som inte heller vill visa sig på sin ljusa sida och jag glömmer torrdräktsslangen och fyller på ett par deciliter vatten i dräkten och har blivit lite squeezad innan detta är löst. Med kameran i ena handen ger jag mig inte in på att försöka fästa slangen själv utan låter min buddie ordna problemet, what are buddies for ??


Vi kommer ner vid en faslig massa stenar och nedanför dem är det platt sand och snäckskalsbotten, De tillåtna 30-metrarna vi har planerat för är totalt omöjliga att nå då det är stopp vid 22.
Ja hade vi haft ett mudderverk med oss så hade vi ju kunnat gräva de där sista 8 metrarna men det känns bortkastat att plocka upp mitt porttabla ur vänster benficka. Stenbumlingar i massor och vi följer kanten mot botten i jakt på hummer, krabba mm.
På stenarna är det totalt dött, inte en korall, inte en sjöpung, ingenting, Booooooring !!!!

Hittar en liten hummer som inte är mer än någon dryg decimeter lång, den är feg och vill inte att jag försöker fota den alls. Inte heller krabbtaskan som snart dyker upp. Var är väggen vi skulle dyka vid ?? Bara stenröse hela vägen !! Ja ja, det kanske kallas för dropp på "Lysekiliska" ?? ">, Jag kallar det för stenhög eller grustag. Någon dropp eller vägg ser vi egentligen aldrig av alls utan det är stenhög och steril snäckskalsbotten för hela slanten.

En större hummer ligger nästan öppet framför mig, tar en bild men sen vill den gömma sig. Pillar lite diskret på den och den hugger med sina klor mot mig. Instinkten tar över, jag ska vinna den här fighten, ligger i säkert 4-5 minuter och brottas med hummern för att få in den i en pose som jag kan fota den i, den får ett bra tag och det svider till genom handsken men den släpper lika snabbt. Lägger min hand över dess klor och gör ett försök att med en hand mosa in kameran i ögonen på den för att få en bild men hur ställer jag fokus med en hand och samtidigt trycker av och håller kameran mot motivet. Ger med visst vemod upp kampen som jag i och för sig anser att jag vann men eftersom bilden inte gick att ta så kallar vi det oavgjort

Vi simmar vidare och kommer till ett gäng med stora klippor där det såg intressant ut, kanske havskatt här men inne i sprickorna och grottorna är det helt tomt. Runt omkring oss har det helt plötsligt dykt upp en otrolig massa torsk, stora såna dessutom, just här och ingen annan stans så är det mängder av dem, skoj
Ett nät ligger tvärs över botten, inte svårt att se och ta sig förbi men trist att det ligger här, säkert en dödsfälla för krabbor om inte annat.
Vi går upp en bit och här på lite grundare vatten så kommer en liten tendens till väggdyk på en sträcka av ca 20 meter, vackert med maskeringskrabbor, sjöpungar, anemoner men inte mycket annat liv.
Vi går förbi väggen och ut på stenskravlet igen. Stenarna är vackert färgade i intensiv rosa färg. Den röda algen Lithothamnion lyser i det annars bruna bottenskravlet. Ett par klickar med nakensnäcksrom hittar vi , jag en liten och Borg en stor fin "kladd".
Nudisarna lyser tyvärr med sin frånvaro, trist, ville verkligen se dessa !!!

Vi simmar vidare lite till, En varmluftsfläkt ligger på botten och jag kan identifera ordet Termostat, snyggt !! Vad gör den här ?? ">, någon båtägare som ledsnat på icke fungerande teknik och dumpat här, trist men men

Går vidare upp mot tareskogen på 8-9 meter men sikten är dålig här. Lite snultror, ett par havsnålar, en gylta. Tittar annars mest på bryozoerna genom min kameralins för att få grepp på dem men det är ju inget annat än ett vitt rutmönster - ja lite enkelt uttryckt
Vi går upp på säkerhetsstopp i den sörjiga 5 metersnivån, skittråkigt , precis när tiden räknat ner sina 3 minuter på datorn så tappar jag min froggylampa, ser den singal nedåt men jag vet att det inte är djupt så jag börjar gå ner. Borg gåår också ner och hinner dumpa snabbare än mig. Ser lampan där på botten på ca 7 meter och jag kommer ner till 6,2 meter, glad att lampan är återfunnen så snabbt

Mindre glad när jag tittar på datorn som ger mig ett stopp till nu i fyra minuter som snabbt blir tre och tycker att ett dekostopp till vore en bra grej. Det är i såna lägen man skiter i datorn och går upp i alla fall och in i läge ERROR , särskilt som detta är sista dyket på ett tag.
Vi går upp och båten är redan full med dykare. Nöjda med våra 60 minutrar klättrar vi upp och hemfärden påbörjas, en trevlig dags dykning så när som på vädret som kunnat vara skojigare men jag är glad och nöjd. Sitter och småmyser på hemfärden fortfarande med dräkt och huva på.
Det är kul att dyka !!!

Tack till:
Borg - buddy
Borg - slangfixare
Borg - fotoobjektssökare
Borg - Lampbärgare

Inget särskilt tack till:
Väderguden
Gula sidorna
Nicholas Cage

Förlåt till:
Malin och Jonas - vi glömde visst bort Er