Namn: Lösen:

Dyk nr: 154, Teluk Maya, Wakatobi, Indonesien


DYKARE :
PARKAMRAT :
Malin  
DATUM :
2007-08-01
MAXDJUP :
22 meter
DYKTID :
72 minuter
VATTENTEMP :
26 grader
SIKT :
30 meter
VISAD :
255 ggr

Efter en genomgång under lunchen om de små portugisiska örlogsmännen som man sett så visar det sig att några har sett dem på stranden också beskrivna som små blåa plastpåsar som låg överallt. Coolt tänker jag och springer och hämtar kameran för att föreviga de små mördarna.
Det visar sig att de är helt larvigt små, max 3-6 cm långa små blåa plastflasksliknande små varelser som är så farliga, nästan så att jag är besviken då jag trott de var större men ja det är som det är.
Fotar de små asen - eller ja de har säkert någon form av existensberättigande de med, säkert mer än oss jordförstörare i alla fall - när de ligger och dör i solen på stranden och springer sen och fixar kameran för att dra till dyket en stund efteråt, ca 15 minuter båtfärd och vi går rätt ner på platt sandbotten, coolt Me like !!!

Ser direkt ett par plattfiskar, peacock flounders, som jag visar för min buddie men sen struntade jag i dem. Simmar lite och våra guider visar oss ett par Seamoths (Pegasus), två stycken små kryp som dräller fram över botten. De är hopplöst svåra att få att posera åt rätt håll dvs mot mig. Så fort jag vänder mig mot dem så vänder de och visar antingen sidan eller stjärtfenan mot mig. Sicka små fulingar

Tar ett par bilder i alla fall och det är skönt med platt botten då jag slipper tänka på strömmar och bottenlöss vägg och därmed avvägning på samma sätt.
Simmar ut och kollar ett antal sjöpennor för att se om de har några krabbor i sig. Ingen har det och besvikelsen är stor .
Flera sjöpennor är väldigt slitna och ser mest ut som en pinne som sticker upp från botten. Ser några gobies och jag fotar en av dem i en sjöpenna och resultatet är jag jättenöjd med. Tyvärr visar det sig såklart att en halv centimter stjärtfena är kapad så bilden är förstörd men jag gillar den i alla fall. Min första riktigt riktigt braiga bild, Weehooo !!

En stor kraftig, ca 30 centimeter hög sjöpenna står mitt i sanden och jag simmar fram till den och lägger mig på kö efter övriga dykare där den evigt oavvägda Beata från Polen lyckas med konststycket att drälla ner rakt på sjöpennan och halvt mosa den och samtidigt skrämma bort den lilla krabban som tydligen skulle vara där. Det visade sig att den grävt ner sig i sanden men då den blev så pass rädd och ledsen så ville den inte vara med på bild alls trots att jag låg och väntade i flera minuter

Flera Peacock flounders simmar över botten och sen går vi runt åsen som ligger ut mot revet. Hinner med att fota en muräna som ligger och lurar under en korall. Den är halvt blind verkar det som då ena öglar är grumligt så stackarn får sig väl en chock när den vänder sig om ordentligt och ser mig ligga ca 15 centimeter framför den och stoppar upp en kamera i ansiktet på den.
Muränan är snäll och poserar i alla fall och sen får jag se en liten orangutangkrabba som jag provar att fota men att få fokus på det krittet låter sig inte göras alls, till det är den alldeles för lurvig och jag hittar inte ögat ordentligt i lurvet. Ser ett par vackra plattmaskar och sen simmar vi tillbaka in över sanden där jag får deko. Eftersom jag inte kan låta bli att titta på sjöpennan igen så får jag totalt 17 minuter uppstigningstid helt plötsligt, ja ja, gott om luft, hittar en sjögurka som måste vändas och inspekteras lite efter eventuella krabbor eller räkor. En liten imperatorräka hittar jag och lyckan är återfunnen

Ser sen ett stim med spadefish som simmar omkring och spanar in oss dykare. Lufsar runt lite på stoppet jag har ådragit mig, om man nu kan göra det, lufsa alltså, bland koraller och en bläckfisk tittar snällt upp mellan ett par korallblock, den låter mig komma riktigt nära men blixtarna i ögat var ingen hit verkar det som. Fotar sen en liten kardinalfisk som står och klurar på livet. Helt plötsligt kommer en drakfisk fram till mig och vill se vad jag är för en filur eller kanske se mina bilder, vad vet jag, jag är blott man ?
Den poserar snällt men kommer hela tiden för nära så det enda jag kan fota är dess ansikte. Missar tyvärr att fota den när den sträcker ut munnen så jag gör ett halvkasst försök att få till det när den är på väg att stänga munnen, bilden fö mörk…. Klart att kameran ska bråka och ställa om slutartiden……

Ja ja ett riktigt gott dyk med mycket skojiga saker och enkelt med platt botten är till ända, Me like som sagt !!
Hit vill jag igen, vilket vi säger till våra guider och skrattar gott under hela hemfärden när vi skojar med guiderna Tjohoo vad skoj det stället var, Det är kul att dyka !!
Hem till sköljkaret, pilla lite med kameran, sen en skön dusch, några öl ute vid pirbaren där vi sitter och beundrar den fantastiska solnedgången och ser stjärnorna tändas, hrmm vilket jobba att springa omkring och tända allihop där uppe, undrar om den killen har OB-tillägg…., snabb är han i alla fall, middag och sen sova, Hann med att läsa ett par sidor innan John Blund kom och strödde sitt pulver i ögonen på mig och jag somnade in i den tropiska natten . Det är kul att dyka !!


Tack till
Malin
Yann, Ramon, Erwin
Hewlett Packard

Inget särskilt tack till
Policeinspector Barnaby – Morden i midsummer
SJ
Tv 3


Bilder på www.sportdykare.se