Namn: Lösen:

Dyk nr: 155, Pastel, Wakatobi, Indonesien


DYKARE :
PARKAMRAT :
Erwin  
DATUM :
2007-08-02
MAXDJUP :
26 meter
DYKTID :
73 minuter
VATTENTEMP :
26 grader
SIKT :
30 meter
VISAD :
262 ggr

Efter en god natts sömn och på det en underbar frukostbuffet med masor av färsk frukt – inte svensk butiksfrukt utan färsk välsmakande mumsig frukt - så samlas vi i longhouset där det är briefing över dagens första dyk. Erwin går igenom dykplatsen och talar om att det troligen kommer att vara en del ström under dagen och att vi bör vara extra försiktiga vid i och uppgång då det har varit grymt många maneter (portugiser eller bluebottles som vi döpt dem till i vattnet vid resorten och på stranden på morgonen.

Under färden ut som tar ca 40 minuter ser vi ett dussintal maneter på ytan och precis när jag ska ner så kommer en liten ”djävul” drivande mot mig och vill döda mig, jag tror den vet att jag ska hoppa i just här och bara väntar på att den ska börja kasta upp sina armar mot båtkanten där jag står, hrmm sett för många dumma filmer på sistone…..,
Det blir dock inte värre än att jag kan stiga i utan bekymmer och bara hålla lite koll.
Tack och lov för att deras trådar inte är som våra svenska maneters utan ganska korta och väl synliga på grund av sin blåa färg.
Vi glider ner mot 20-25 meterskurvan och korallerna är helt grymma längs väggen. Makalösa färger och former och artrikedomen är enorm.

Erwin visar mig en liten blå räka som sitter på undersidan av en sjöstjärna, riktigt cool liten filur och jag testar så klart att fota den, ser den i sökaren men bilden blir måttligt bra då skärpedjupet är så känsligt och jag siktar på ögonen. Dumt nog lägger jag den lilla pricken i sökaren precis på ögat så jag ser inte om det är fokus då jag kör med manuell fokusering, detta var dagens ahaaupplevelse då jag kom på att man faktiskt kan lägga den lilla pricken bredvid ögat – ”Every day is a schoolday” !!

En stor puffer, säkert över 60 centimeter ligger och lurar inne ibland korallerna i en sandsluttning och jag simar fram och tar en bild så nära jag kan utan att skrämma iväg den då jag ändå inte kan få med hela fisken då jag redan kommit för nära och fisken är så pass stor. Till det så ser den ganska grym ut med sin spetsiga tand i underkäken och jag tänker snabbt att hellre ett hajbett än den gadden i underarmen…">

Flera Zanclus cornatus (cornutus) simmar längs revet och jag vill prova att få en bild av dem till arkivet. Gill (Den sortens fisk som är i ”Hitta Nemo”) är just den arten så därför ska han ju få vara med , visar sig svårare än jag tänkt mig då dessa ständigt vänder sig om och simmar bort eller så är en del av fisken kapad upptill, baktill eller nedtill på alla bilder.
Många fina kejsar- och fjärilsfiskar och en liten söt Boxfish. Den sista lyckas jag få med på bild från en dryg meters avstånd och bilderna känns oki på det avståndet och i strömt vatten en bild är tom riktigt riktigt bra .

Oranggutangkrabba blir det sedan men även i dag är den svår att få fokus på då lurvet gör att det är svårt att få grepp på var ögon och egentligen hela djuret är någonstans. Till det strömt vatten med riktigt bra fart, får till en halvdan bild på den men inte nöjd. Flera små håligheter i väggen där det gömmer sig räkor och småfisk, främst gobis av olika sorter men även blennies och ett par pipefish. Söta saker, Me like !!!

Stora piskkoraller och till och med skogar av dem samt de magnifika gorgonierna och fantastiska färger och former på mjukkorallerna, väldigt mycket fisk detta dyk också, tex jacks, papegojfisk (Bumbhead), stora snappers och groupers, grymt mycket bubblecoralls men inget liv i dem att se idag.

Efter ca 70 minuter, dyktiden som tillåts här varje dyk förutom på husrevet, är det dags att gå upp igen och jag är väldigt försiktig med att kolla av ytan när jag går upp och vi hjälper sen varandra att hålla utkik efter maneter. Vi klarar oss alla med livet i behåll och inte ens ett litet brännmärke idag. Det är kul att dyka !!
Åter till resorten lägger jag mig i solen på fördäck och bara njuter, ligger och räknar maneter jag kan se på ytan under färden in och jag slutar på 79 stycken…. Hrmm verkar som de håller på att samla sig för ett anfall…..
Det är kul att dyka !!

Tack till
Erwin
Lilla boxfishen som ville posera
Divecrew på båten som räddade mig att kliva ner med ansiktet före i en blue bottle

Inget särskilt tack till
Malaco
Vägverket
Nettans frisersalong i Bromma

Bilder på www.sportdykare.se