Namn: Lösen:

Dyk nr: 157, Teluk Maya, Wakatobi, Indonesien


DYKARE :
PARKAMRAT :
Malin  
DATUM :
2007-08-02
MAXDJUP :
18 meter
DYKTID :
69 minuter
VATTENTEMP :
26 grader
SIKT :
30 meter
VISAD :
377 ggr

Vi cruisar i behaglig fart genom vattnet samtidigt som solen är på väg ner borta i horisonten. Det är otroligt vackert och strax efter detta går vi ner vid Teluk Mayas sandbotten och det är på väg att bli mörkt. Det där behagliga skymningsljuset, lite halvskumt (gud vad jag hatar ordet skum....) ljus och vi glider längs sandbotten in mot revet och mot en liten klump med acrophorakoraller.

Mandarinfisk ska det bli. De skygga varelserna vill dock inte alls idag/inatt men vi får i alla se dem när de simmar omkring inne i korallen. Får en bild på en av dem men tyvärr var huvudet kapat så jag sitter kvar och väntar medan övriga simmar bort, de ska lysa mot mig när de hittar något extremt häftigt, mandarinfisk har jag ju trots allt sett förr några gånger, vore så skoj att få på bild bara.

Mörkret lägger sig, ser nästan ingenting längre och just då blinkar en lampa ca 20 meter bort, simmar mot den och tänder mina sökljus på blixtarna så jag ser något. (omöjliga att ha tända med mandarinfisk). Kommer fram till en stor klippa och där inne mycket avigt till sitter en liten vit pygméesjöhäst, waaahoooo !!
Försöker komma in med kameran men det är helt kört och jag får istället vända mig upp och ner och hänga med fötterna rakt upp för att få in kameran och ens försöka få bilder. Tar ett par stycken, sjöhästen vill inte alls vara med...vänder på huvudet och skuttar "> - kan de det utan ben....."> iväg.
Söker efter fisken för att prova igen, något vitt skräp sitter ivägen för att få en bra bild, tittar upp för att försöka flytta på skräpet samtidigt som jag kollar bilden i displayen, hrmm ser ju ut som en sjöhäst ">, åh tjohooo !! Det är två stycken .

Likt ett barn på julafton hänger jag tillbaka mig ovanför korallen.. näe det blev fel, glad som ett barn på julafton hänger jag upp mig, nej fel igen, barn hänger inte upp sig i koraller på julafton, ja ja jag är glad och återgår till fotande och söker efter de små filurerna och tar ett par bilder. De känns inte riktigt skarpa och de har inte huvudet mot kameran så pass att jag ska var helt nöjd men ändå jag har bildbevis och jag tänker att Guja (en av dykguiderna på resorten) som skrattade så gott åt Yann när han körde briefingen och sa att vi nog kan hitta vita pygmées kan behöva se bilden. Hon hade inte sett såna på tre år här och väntade än. Jag fick se dem dag tre - ibland är livet rättvist mot de snälla

Nöjd i alla fall och har visat Yann bilden under vattnet och han skriker i reggen och tjoar. Han gillar bilden i alla fall oki, då får jag göra det med just nu...
Vi simmar vidare, nu ut över sandbotten och jag hittar gropen där vi såg seamoths (pegasus) igår på dagen. Den här gången är gropen dock tom, kikar lite runt omkring och efter någon minut så hittar jag två par som kryper omkring. Viftar dit de andra så de ska få se de här knepiga gynnarna som inte liknar något annat innan jag börjar fota. Inte vill de krypa mot mig inte och jag ligger och morrar åt dem när de bråkar hela tiden.
Till slut är jag hyggligt nöjd och känner att jag inte har tålamod att vänta mer på den perfekta bilden. Det finns inga genvägar till den perfekta bilden, hrmm vaför dyker Farbror Barbro in här nu...... *suckar* ">

En liten bluespotted stingray ligger under en acrophora bordskorall, jisses sicken liten en till och med , Inte större än en assiett, tar ett par closeups och simmar ner mot en sjöpenna som jag vill kolla efter krabbor i när en lampa plötsligt börjar vifta igen, helt hysteriskt viftande dessutom. Simmar motvilligt till ljuskällan och se där en ca 1 cm liten bläckfisk. Weeehooooo !!! - primalskriker i regulatorn av lycka. Frågar alla om de är klara och ska sen börja fota det lilla kräket vilket är klart lättare sagt än gjort. Den far omkring som en liten eh....som en liten..... eh ......bläckfisk är nog ordet jag söker....

Till slut har jag fått ett par bilder av den i alla fall och den känns bra men bilderna visar sig senare något oskarpa tyvärr. Vänder mig om mot sjöpennan igen ska just till att böja mig in och kolla efter krabbor när jag ser en liten spännande sak ligga där, skriker av lycka igen Weeeeeeeee !!!
En liten Robust Ghostpipefish, vitar till mig Yann, Malin och Ramon. Ramon hjälper mig sen att styra den lilla fisken som hela tiden simmar in under min kamera där den tycker det verkar tryggt och mysigt, hrmm, inte van vid att fiskarna söker sig till kameran så jag ligger och småfnittrar lite mitt under pågående jobb men samtidgt lite frustrerad då det ju blir svårt att fota .....

Får in den fint i sökaren när Malin viftar med lampan och simmar fram och puttar till min hand. En stor fet drakfisk gillar mina lampor och har lagt sig typ två centimeter från min högra hand och jag hajar till. Waaa !! "> "> ,
Bubblorna strömmar ur regulatorn , tur att det funkar som vanligt, trodde jag skulle svälja reggen först när jag hoppade till.
Resten av dyket följer den hemska drakfisken efter mig som en skugga i mörkret !
Den har blivit van vid dyklampor och vet att det kan dyka upp mat...
Jo jag hann fota pipefishen också innan de var dags för en liten udda nakensnäcka som de ville att jag fotade då guiderna inte sett den förr.

Efter det blir det en liten spindelkrabba, en riktigt klen liten "pinnig" sak som "spindelkrabbade" sig omkring på en liten korallhylla, nästan hopplöst att få till en bild då vi började känna av lite dyning i det grunda vattnet just här.
Tiden har gått över maxgränsen, 60 minuter var sagt för nattdyk, vi gjorde visst 69 men det var guiderna som bestämde så helt oki

Går upp och säkerhetsstoppar och kollar noga genom ytan innan jag sen går upp och byter ytan och upp i båten, har ingen lust att stöta mig med en blue bottle efter det här fantastiska nattdyket. Ett av de bästa jag någonsin gjort, kan absolut tänka mig hit igen.

En kopp varm choklad och en kaka på vägen tillbaka till resorten får jag i mig när jag sitter inlindad i en varm handduk på fördäck och bara njuter av upplevelsen och tittar ut i den mörka natten och med en stjärnhimmel som bara är fööör mycket ovanför mig. Livet när det är som bäst !!! Mmmm !!

Tillbaka till resorten blir det en varm skön dusch, en fantastisk middag med färsk frukt och vaniljsås till efterrätt, Yammie *slurp*
1½ sida i min bok hann jag läsa innan John Blund tittade in och jag somnade gôtt efter en skitbra dag ! Det ÄR kul att dyka !!

Tack till
Malin
Ramon och Yann
Dagen som den blev
Livet

Inget särskilt tack till
Griseknoen
Hans o Greta
Internationella valutafonden

Bilder på www.sportdykare.se