Namn: Lösen:

Dyk nr: 160, Roma, Wakatobi, Indonesien


DYKARE :
PARKAMRAT :
Erwin  
DATUM :
2007-08-03
MAXDJUP :
27 meter
DYKTID :
74 minuter
VATTENTEMP :
26 grader
SIKT :
30 meter
VISAD :
399 ggr

Efter en makabert bra lunch – hur är den då….?? ">, väldigt bra i alla fall, så går vi efter lite sol på fördäck och några glas vatten ner på revet.
Malin har inte kommit med det här dyket utan stannat kvar och solat på ön så jag ska få privatdyk med Erwin igen, till det så är inte ett par med så jag får ven Ramon med mig !! Tjohoooo – två guider på lilla snälla jag, kan det bli bättre !!!

Går ner på toppdelen av revet och det första jag ser är en stor skorpionfisk, den ligger dock ohyggligt illa till och att ta en bild låter sig inte göras, eller ja svårt att låta bli då så ett öga får komma med.
Simmar ner för sluttningen och ett enormt stim med sweetlips kommer emot mig, helt omringad av dessa ganska stora fiskar hänger jag i ca 7-8 minuter och bara njuter. Fiskarna simmar så tätt att jag inte ser mina guider alls. Wow !!!, ">

Det känns lagom efter detta häftiga möte och jag simmar ner mot botten där jag ser en stor fet fin anemon med lite clownfiskar. Klart några av dessa ska få vara med. Ren fin förstörd korallbotten precis runt anemonen som sitter mycket strategisk placerad på en liten pelare. Verkar som många suttit här före mig *skrattar och gråter samtidigt* för mig själv.

Vi simmar sen vidare över den otroligt varierande botten, tror aldrig jag sett så många arter hårdkorall på sån liten yta. Några nakensnäckor och lite julgranar får stå modell och jag provar även några tryckarfiskar av modell fladdermustryckare. Hrmm det lät veneriskt….
Under en liten utskjutande korallbit ser jag något litet svartvitt röra sig, en dancing gobi, mycket skygg och söt liten sak som sällan ens kommer med på bild. Klart jag ska få till det då tänker jag.

Lite småklumpigt dunsar jag ner framför den och lägger mig till rätta på den vita sanden. Får en bild på fisken rakt framifrån efter att ha kollat lite på den och dess gäst räkan men så fort blixten slår så försvinner den in i sitt hål och sen vill den inte alls komma ut igen trots ett par minuters väntan. *morr*

En liten goby av den vit/orangea sorten får nöja sig med att förevigas istället och jag simmar sen sakta vidare. En Clownfisk, Amphiprion clarkii ligger och bråkar med Erwin och jag vill prova att ta ett kort på dem när de ligger och stirrar varandra i ögonen och jag hoppas få se en attack av den mindre av dem och få på bild. Fisken är dock bara småkaxig idag och inga utfall görs alls.
En liten porslinkrabba är desto intressantare men den är mycket ovillig att vara med idag och jag ger upp efter några minuter, fick ingen bra bild alls.

Vi simmar sakta vidare. Inne i stor barrelsponge sitter en liten ullig sak, en squatlobster - görfräck men trots flera fösök så vill den aboslut inte komma fram och bli fotad.
Provar i alla fall och oki jag ser att det är en krabba men inte mycket mer. Liten ullig gullig sak med röda ögon men men vad göra...
Ytterligare en stor fin anemon sitter här och jag fotar även denna och de fiskar som håller till här då det inte är samma sort som i den första.
Ganska nöjd med resultatet så drar vi nu sakta uppåt då tiden börjar sina för dyket.
En söt liten tripplefin ligger och viftar med sin fena på en svamp och jag måste ju bara kolla på den också
Även en liten gullig blennie får den äran att vara med på bild men nu måste jag upp, deko igen och vi drar upp på toppen av revet.

Skorpionfisken lockar, ska jag hitta den…..?? Jodå känner direkt igen mig det är bara det att övriga ligger just där och den evigt oavvägda Beata lyckas sopa till skorpionfisken och så är den bilden förstörd. Hann se att en sjögurka kröp på dess huvud utan att fisken brydde sig och det såg ganska dråpligt ut faktiskt. Tyvärr får detta minna leva kvar i minnet och i den här loggen.

Tar några bilder på skorpionfisken i alla fall och sen några på en spearing mantis som har sitt hål här uppe och kollar efter lämpliga byten. En stor fet svensk kanske… nja tror den dött av kolesterolhalten i så fall och jag var nog lite föööör stor även om den såg hungrig ut.

Vi går upp, endast 25 % av revet har vi hunnit med men vadå… gôtt dyk och mycket att se och fota, jag är nöjd eller jättenöjd . På båten tillbaka bjuds det på smörgås och vatten. Mums
Kollar på bilder redan ombord och flera bilder ser riktigt bra ut, nöjd och glad kommer vi in till resorten och jag fixar till lite med kameran och uppladdning av batterier. På det en dusch, lite godis och sen powernap innan middag och jag hinner tom med några öl ute på piren för att se solnedgången och njuta av livet. Det är kul att dyka !

Tack till
Erwin
Ramon
Leksand
Alla världen glada o snälla dykare

Inget särskilt tack till
Boy George – do You really want to hurt me ??
Surpuppor
Jesus