Namn: Lösen:

Dyk nr: 164, Pinkies, Wakatobi, Indonesien


DYKARE :
PARKAMRAT :
Malin  
DATUM :
2007-08-05
MAXDJUP :
31 meter
DYKTID :
76 minuter
VATTENTEMP :
26 grader
SIKT :
30 meter
VISAD :
428 ggr

Ännu en god natts sömn i paradiset har efterföljts av en god frukost och en kort briefing om dagens första dyk. Efter dryga 40 minuters båtfärd i den tidiga morgonsolen med massor av flams och skratt så har vi fått på oss utstyret och går ner i vattnet.

Väggen vi dyker vid är full av håligheter och det är lite lätt ström så vi driver bara med och kollar in under överhäng och in i små grottor. Flera sköldpaddor ligger här och vilar och massor av fisk. Tittar till de små tubastreakorallerna som enligt uppgift ska vara särskilt utsatta här för en gul liten snigel som lägger ägg inne i deras rör. Jag hittar sniglarna ganska snabbt även om de är mycket mycket små. En av sniglarna lägger tom ägg just nu och jag tar fram kameran för att ta en bild men precis när jag fåt in fokus så ser jag hur äggröret drar sig ur och så belv det inget med det. Snacka om tagen på bar gärning annars

På flera andra ställen ser man resultatet av äggläggningen. Små gula bollar väller ur korallrören och det påminner om en öl som svämmar över. Snigelungarna äter tydligen upp den stackars korallen i alla fall har jag förstått så ja part of nature liksom

Flera nackensnäckor kryper omkring på revet och och jag njuter av att se dessa fantastiskt vackra djur. Tittar sen in vid en klipphylla och där ser jag två stycken randall Gobies (Amblyeleotris randalli)
som ligger vid sina hål i den vita sanden. Varsin husräka har de också så klart.
Hittar en perfekt plats att stoppa armbågarna på vid ett par blekta korallskellet och jag kan enkelt hänga fast och ta en rad bilder. Fiskarna är riktigt trevliga idag och låter sig inte skrämmas av att jag är där och petar fram kameran mot dem.

Efter ett trettiotal bilder så är jag nöjd och resten av gruppen är långt borta. Bäst att glida ikapp
Kommer strax ikapp och där ligger Ramon och vill visa något, jaha vad har han nu hittat....? Alltid lika skoj när han hittar grejer för det är ofta knepiga grejer som man inte skulle se annars.
Efter en litne stund fattar jag vad det är, en pipefish, den ser ut som den har små flygplansvingar över hela kroppen men är ändå usel på att simma.... små roliga utskott i ansiktet och ja klart jag ska ha bild på den fast den ligger ohyggligt avigt till. Ett par halvdana bilder på den lilla gynnarens ansikte får jag i alla fall men bakgrunden är tyvärr väldigt rörig så svårt att få en uppfattning om det märkliga djuret på bild.

Simmar vidare, ser lite skojiga gobies, några jawfish och ytterligare massor av fisk. En stor cuttlefish simmar i en sandsluttning och jag leker och skojar med den genom att vifta med mina händer bakom en korall. Den verkar undra vad det är och den kommer nyfiket fram och ska kolla lite. Kan faktiskt klappa djuret men låter bli av ren artighet

Dyket är slut men jag hinner fota några små clownfiskägg som är precis på väg att kläckas. Sicka småttingar det finns , tänker på Hitta Nemo så klart och känner mig lite sorgsen då jag saknar mina barn. Vi simmar sen upp och håller noggrann utsikt efter bluebottles, känns som jag fått nog av dessa små mördare och vi klarar oss alla helskinnade
Vi åker tillbaka med båten mot resorten där vi ska släppa av våra snorklare och sen ska det bli dykning på husrevet. Tjohoo , Det är kul att dyka !!

Tack till
Malin
Erwin
Ramon
Yann

Inget särskilt tack till
SMHI
Pippi Långstrump
Myggor


Bilder på www.sportdykare.se