Namn: Lösen:

Dyk nr: 167, Cornocopia, Wakatobi, Indonesien


DYKARE :
PARKAMRAT :
Malin  
DATUM :
2007-08-06
MAXDJUP :
22 meter
DYKTID :
72 minuter
VATTENTEMP :
26 grader
SIKT :
30 meter
VISAD :
289 ggr

Ännu en fantastisk dag till de goda. Solen strålar, himlen är blå, lätt vind och vi ligger på fördäck på båten på väg ut till ytterligare en dykplats. Biefingen är avklarad, frukosten var kalasbra, stranden blev sopad nu på morgonen. Det förbjöd oss att gå ut på stranden utan skor. Hela stranden var full med maneter, blue bottles, och de krattade ihop ett trettiotal rätt stora högar på stranden och då var det bara utanför resorten....., av dessa vackra odjur och senare grävdes de ner i en grop.

Nu håller vi utkik efter maneter när vi kliver ner i vattnet för de finns lite här och där idag med.
Vi går ner utefter en vägg och driver sakta med strömmen. Fiskar i massor, färger och former på korallerna är fantastiska. De största gorgonierna är tre meter i diameter, de längsta piskkorallerana är upp mot 5-6 meter långa. Sagolikt är bara förnamnet men igen så har jag ju bara ett makroobjektiv så det får bli att rikta in sig på smått Me like !!

Flera nakensnäckor, ett par av dem kryper tom på varandra, massor av små gobies och jag lyckas hitta ett par pygmées, H. denise, i en gorgonia osm jag kan ta bilder av. En liten triplefin ligger på ett svmpdjur och jag provar att ta en bild på den lilla kanaljen. Söta fiskar men korten blir sådär.
Under ett överhäng står en stor kejsarfisk och filosoferar på kejsarfiskiska. Jag provar att fota den också, ligger nästan fem meter bort för att få med hela den magnifika fisken på bild. Ett par bilder blir bra men färgerna är så härliga så jag behåller flera av dem dåliga också.

Erwin kallar på mig, han tecknar att han hittat något litet. En havsspindel, knappt en cm lång kryper på revet och jag skrattar. Har aldrig sett en sån förr så det känns skoj men att få en bild på en sån sak blir nog svårt för den kryper rätt fort. Testar, nja sådär men det får duga för loggboken
Hittar en fin liten plattmask men när jag ska fota den så börjar det singla ner en massa korallsand, jag svär lite för mig själv och tittar upp, Beata - den evigt oavvägda ligger - och kravlar fram med sin revpinne på revet och sparkar på både koraller och fiskar.... simmar vidare, den plattmasken blir tyvärr inte bra med en kubikmeter sand mellan sig och min lins, ska välja att ligga lite längre bort från henne nästa gång

I en sandsluttning ligger jag och tittar på en dart fire goby när jag tittar ner under mig och ser ett öga, men..., visst är det , jodå en stor cuttlefish som ligger bara någon meter ifrån mig och försöker se onsynlig ut. Jag backar lite går någon meter och drar av några bilder, lyckas komma riktigt nära och den ser mest frågande ut och undrar nog vad jag är för filur. Skata sakta simmar den uppåt mot revets topp och jag skrattar lite åt det underliga djuret. Magiskt möte med dessa varje gång, tjohoo !!

Simmar vidare, njuter mest av det otroliga landskapet och det rogivande lugnet. Flera nakensnäckor och flera småttingar på revet, gobies, triplefins, blennies, ringmaskar, små räkor mm, massor av fisk, glömmer nästan bort tiden men efter de dryga 70 minutrarna så pallrar vi oss upp mot ytan. Alla håller utkik åt varandra efter maneter, vi ser dem tydligt redan på väg ut mot båten simmandes några meter under ytan och vi får kryssa fram bland trådarna. Känns lite obehagligt men detta skulle visa sig vara sista dyket då vi såg dem. Vi klättrar upp på båten samtidigt som boatcrew viftar bort maneter med hinkar och sopkvastar

Vi åker tillbaka, jag är rätt frusen men solen som lyser, jag invirad i en handduk, några smörgåsar och lite varmt vatten gör gott. Snart r jag varm igen och sugen på nytt dyk, det är ju kul att dyka !!

Tack till
Malin
Erwin
Ramon
Yann
Boatcrew

Inget särskilt tack till
Den evigt oavvägda Beata
Instruktören som godkände Beatas avvägning