Namn: Lösen:

Dyk nr: 171, Dunia Baru, Wakatobi, Indonesien


DYKARE :
PARKAMRAT :
Malin  
DATUM :
2007-08-07
MAXDJUP :
22 meter
DYKTID :
74 minuter
VATTENTEMP :
27 grader
SIKT :
30 meter
VISAD :
308 ggr

På grund av blåsten så blir det idag en favorit i repris men vi ska dyka lite annorlunda mot de vanliga dyken man gör här normalt. Vi går ner vid Dunia Baru efter båtturen tillbaka och vi har fått vår timmes ytintervall. Dyket ska sen gå vidare bort mot husrevet och så ser vi hur långt vi kommer innan det är dags att gå upp.

Vi glider ner i det klara vattnet eller glider och glider, jag bombar som vanligt . Ner till platån och sen vidare nerför sluttningen. Stannar på 28 där jag hittar en söt liten sjöstjärna som har en liten skojig yta och den ska jag naturligtvis fota och pilla lite på. Simmar vidare när jag ser Erwin och Malin ligga och vifta mot mig och de tittar i förstoringsglas så det är nog något litet, Me like .

Ser direkt att det nog ska finnas en liten krabba eller snäcka då de tittar i en mjukkorall och mycket riktigt så sitter där en pytte pytteliten krabba. Inte den vanliga mjukkorallkrabban utan liten pyttig ca 1 cm bred rund sak som ser ut som en liten fotboll eller boxcrab. Helfräck och ingen på resorten hade sett den förr så vi kunde inte identifiera arten.

Vi glider vidare i det varma vattnet. Sikten är som vanligt otrolig och jag njuter till max. En liten goby ligger nere på sandbotten Jag har inte sett den här lilla sorten förr så kollar lite extra på den. Glider vidare i den lätta strömmen när jag tittar ner på botten och ser ett par färgglada saker jag inte heller sett förr, läppfiskar av någon kul sort och jag fotar den också. Snäll jag är
En av de vackrare tryckarfiskarna vill jag fota de vill inte alls vara med på bild men en av dem fastnar på bild dock halvvägs nedkrupen under en korallbit. Det är gott om fisk, som vanligt, men en liten läppfisk irrar omkring och den vill jag försöka få en bild av, vet att de är svåra då de inte direkt står still utan är av den ovanligt hoppiga sorten och på det dessutom gansk skygga. Ligger i nästan 10 minuter tills den börjar vänja sig och till slut får jag i alla fall en bild på den lilla filuren.

Glider ikapp de övriga. Platån börjar nu övergå mer och mer i vägg. Me not like, gillar att ha stöd för i alla fall en armbåge då jag fotar, svårt att hitta här då det lever precis överallt så det är svårt att hitta plats som passar för allt. Får försöka göra bästa möjliga av det. En liten mjukkorallkrabba hittar jag till slut. En ovanligt fet sak dessutom, viftar på Malin och Erwin och de får kolla lite på det lustiga lilla djuret som utvecklat ett kamoflage som är helt fantastiskt och helt anpassat till just mjukkorallerna. Hur hittar krabborna just dit ?? Finns det mäklare under vattnet eller är det Wet Wild Web som gäller för att hitta sitt boende ? Klurar på detta samtidigt som jag försöker att försiktigt styra det 2 cm breda djuret så att man i alla fall ska se ögat.
Den måste varit ute och festat i natt för den hade mycket röda ögon…. Anpassat efter korallen så klart men ändå sååå röda… nja skeptisk

Ju längre längs väggen vi kommer mot husrevet desto mer vackra mjukkoraller och desto mer strömt blir det.
Får testa med att fota lite större saker då det är hart när omöjligt att stanna någonstans för mindre saker. Diverse fisk och någon mussla är det som jag klarar av + att jag lyckas hitta en liten lucka för att fota en gobi på en whipcorall. En av mina små favvisar men hu många bilder ska man ta på dem…. Gillar dem i alla fall, precis som små radiobilar glider de längs korallen, jag ler och tittar på datorn. Dags att gå upp, har visst överskridit tiden lite igen ! Det är kul att dyka !!

Tack till
Malin
Erwin
Ramon
Scans Köttbullar

Inget särskilt tack till
DI
Brutna löften
Stålmannen


Bilder på www.sportdykare.se