Namn: Lösen:

Dyk nr: 215, Angel City, Bonaire


DYKARE :
PARKAMRAT :
Janne o Pasi  
DATUM :
2007-09-16
MAXDJUP :
22 meter
DYKTID :
74 minuter
VATTENTEMP :
29 grader
SIKT :
30 meter
VISAD :
445 ggr

Hrmm har glömt ett dyk här
Igång från land….ovanligt "> ……. Efter ombyte och när vi glider ner längs revet dyker det yttre revet upp strax utanför, ahaaa det är här dubbel(Sk)revet som sträcker sig upp mot "Alice i Underlivet" börjar ser jag för det bildas som en liten vik av vit sand där det yttre revet sen går ihop med huvudrevet och de växer ihop längre söderut, fräckt tycker jag när jag får ihop de olika platserna.

Jag går direkt ner på sandbotten och rotar bland stenar och små håligheter. Några garden eels glider ner i sina hål i sanden skrämda av den feta svensken. Ingen kamera och jag har gott om tid att pilla och peta bland koraller och stenar som ligger utspridda. Revet går allt mer ihop och nu är det mer sporadiskt med sand och mest stora korallblock som bildar som en stor labyrint och fantasierna om stora lobsters, krabbor, muränor mm börjar snurra i huvudet.
Simmar än genom, än emellan än runt än över de stora blocken och letar och letar och letar. Små kräftdjur här och där och massor av små snultror och frökenfiskar, gobisar och en sköldpadda samt en liten muräna hittar jag men den är lite blyg idag så den lämnar jag ifred..

Simmar runt runt och hittar sen en sjögurka. Av erfarenhet vet jag ju att i Asien brukar det kunna finnas en del ögongodis hos tagghudingar. Simmar fram och sätter mig försiktigt i sanden och kollar noga på det märkliga djuret, hade gärna haft ett förstoringsglas nu. Hittar ingenting men ger mig katten på att det ska finnas något. Jag tar upp djuret som omedelbart fyller sig med vatten och blir som en väldig……. ja eh inga detaljer här förresten *asg* men jag vänder försiktigt på tagghudingen och synar den noga, ingenting, typsikt……

Simmar vidare och hittar snart en sjögurka till, samma procedur upprepas och titta efter en liten stund och tredje kollen ser jag ett litet litet litet ytte pytte pyttekräk till kryp där.
Kollar noga…. Det knappt 3 mm långa djuret är en liten räka som är lika randig som en geting. Hallegooo !!!

Känner igen den från mina böcker hemma men kan inte namnet på den alls. Känner mig alldeles sprallig av att ha hittat något här själv som jag aldrig sett på bild annat än i just min bok.
Förbannar mig själv att jag inte har kameran nu. Får i alla fall Pasi att komma fram och filma lite så några minnen blir det. Ytterligare en anledning att komma ner hit igen och fota. Jag ska ha den här lilla filuren på bild, eller ja kanske inte just den här räkan för den lär inte vara kvar om ett år men arten som så då .
Kanske skulle ha ringmärkt den lilla "loppan" så hade jag vetat att det var samma, men hade nog behövt lite verktyg i så fall

Det visar sig senare när jag kommer hem och letar på arten att det inte finns några bilder på nätet ens. I alla fall inte relaterade till arten men det kanske finns fina foton någonstans på detta vackra djur. Hade varit skoj att vara först men det lär nog någon annan hinna med nu, ja ja skojigt skojigt i alla fall

Ligger sen i flera minuter, typ 20, och studerar det lilla krypet som gör några små simförsök och vill smita iväg från sin värd men jag lyckas få tillbaka den på sjögurkan och lägger ner de båda polarna försiktig i sanden och simmar sen nöjd iväg.

Dags att gå upp sen. Har dragit på mig lite deko så det blir en långsam uppstigning. Efter flera dagars ganska intensiv dykning känns det som korkat att skynda sig nu. Stannar nära 20 minuter på 5-6 meters djup bara för sakens skull efter att ha stannat även på 9 och 12 ett par minuter.
Roar mig med att titta på lite mera putsarräkor, ett par sepior och lite blandad fisk uppe i det grunda ljusa, fina vattnet. Känner att det är dags att skutta ut i skogen snart och när manometern har surfat ner mot 20 bar så går jag upp och kittar av mig efter ett skojigt och givande dyk.
Hemfärd och dags för lite öl tror jag

Det är vansinnigt skoj att dyka

Tack till
Pasi
Janne
Räkan
Debelius

Inget särskilt tack till
Lergöken Bar
Surkål
Blomkål
Grönkål
Rödkål
Stenkol