Namn: Lösen:

Dyk nr: 223, Bläckfisk i Hällebäck, Gullmaren


DYKARE :
PARKAMRAT :
Annika  
DATUM :
2007-11-15
MAXDJUP :
21 meter
DYKTID :
52 minuter
VATTENTEMP :
11 grader
SIKT :
10 meter
VISAD :
773 ggr

Ännu ett försök att se bläckfiskar, ännu ett nattdyk för att inte solka ihop i vinterdvala, känns lite knepigt och inte helt hundra sugen när jag sätter mig i bilen lite lätt stressad över att ha fastnat i telefon och inte kommer att hinna i tid men det visar sig vara bra då min buddie är lite efter schedule också och jag hinner få upp lite sug på dykning. Men det är klart tankarna går vad håller vi på med, nu ska man ju sova..... mörkt ute ju och snö... var kom den ifrån.... ??

Färden går återigen upp mot Gullmaren och vi beslutar att det blir Hällebäck igen... fantasilöst kanske men lättparkerat och inga ytsim =p. Dessutom så påstås de ju finnas bläckisar där vilket jag har svårt att tro....

Framme och vi byter om i snörusket som har mött oss, Jisses vilken massa vitt mög på marken, kallt om tårna nu, måste komma ihåg att ta med underlag att stå på framöver.
Väl ombytta så kliver vi ner i det grunda vattnet, jo det var ovanligt lågt vattenstånd bara ett par decimeter vatten där vi går i mot normalt det nästan tredubbla.

Ja ja vi går ner i alla fall, ett par deceimter vatten hit eller dit, vad är det när vi kommer ner. Vi sätter ett maxdjup på 25 efter gårdagens tryckkammarbesök och att det är rätt kallt. Simmar ner längs kättingen, min buddie verkar ha lite svårt att komma ner ordentligt, vet ju att hon tagit av ett kilo bly men till slut kommer hon farande och vi tecknar oki och går ner bland tomtar och troll, nee, krabbor och eremitikräftor ska det vara som det verkligen dräller av :) Ser ut som halva botten är i rörelse, skojigt skojigt :D

Vi simmar ner och vid 20 meter vid några havsnejlikor så tar vi av höger och jag gör ett försök att fota en simkrabba. Det bara viner till så har den simmat iväg och jag testar på en liten smörbult istället. Hrmm, varför är det svart i displayen.... hrmm kollar och kollar och jaha vad betyder det där nu då 20, suckar och gör en grimas så vatten läcker in genom masken. 20 sekunder slutartid... verkar inte så lovande *morr*, vrider och har mig på inställningar men inte en chans att något ändras. Den har fastnat i något omöjligt läge och bilder är bara att lägga ner nu. Micklar lite med min lampa och försöker fästa upp kameran i mina krokar men jag är så klumpig i trefingershandskar att jag ger upp och simmar med kameran i händerna.

Flera krabbor, ännu flera och så dessa små fräcka räkorna som simmar omkring. Vi håller 20 metersnivån och har varit nere i 8 minuter. Jag ska precis lysa på en liten plattfisk när Annikas lampa börjar fladdra framför mig, jaha tycker jag och kollar snabbt upp och ser en liten röd avlång klump ett par meter bort i hennes lampsken. BLÄCKFISK - tänker jag instinktivt och rycker upp kameran som jag nu bara ska ha igång.

Efter 2 minuters mickel och rodd så händer absolut ingenting. Tror att det är kamerastrejk eller så fryser den och har gått och lagt sig.... *morr*
Ja ja, vi lägger oss och kollar på det lilla underverket. Det lilla röda djuret med fläckar över hela kroppen skimrar metalliskt och vingarna går hela tiden. Den är endera uppe och simmar lite endera nere på botten och puffar bort sand för att gräva lite efter ätbart eller för att gräva ner sig. Den simmar upp i Annikas ansikte och buffar lite på hennes regulator men simmar raskt tillbaka när hon andas ut. *fniss*
Vi kollar på varandra och skrattar väl lika mycket båda två :)
Bläckisen simmar in i en havsnejlika och får världens fart bort, tror den brände sig eller kände att den inte ville bli uppäten, det hade varit en syn... bläckfisk uppäten av havsnejlika....glad att jag slapp se det :D

15 minuter senare är vi kvar och har studerat den lilla krabaten ur alla tänkbara vinklar och nivåer och den verkar uppriktigt trött på oss och simmar sakta iväg en dryg meter ovanför botten. Plötsligt kommer det ut en stor ljusbrun plump när den bläckar på sig och sticker iväg i mörkret.
Det ser inte så bläckigt ut utan mer som en gullmarsgul oformlig minigalax. Hade jag inte sett bläcket sprutas ut hade jag nog kliat mig i huvudet och undrat vad det var för något :)

Vi har spionerat klart och gör en high-five under ytan och simmar vidare. Tankarna är dock kvar vid den lille krabaten. Några plattfiskar och efter en stund en STOR simpa. Simpigt sur och riktigt slö när jag buffar lite på stjärtfenan så är det knappt att den rör sig. Till slut snor den runt ett halvt varv och Annika petar lite på den också men då har den motionerat färdigt för i kväll. den bara ligger där. Vi kollar på varandra och tecknar att vi simmar tillbaka.
Simmar bara några få meter uppåt och framåt när jag lyser uppåt och där är en ny liten röd boll med 8 armar. Samma skådespel utspelar sig som förra gången och lika länge är vi upptagna med det lilla livet :) Den gräver ner sig och simmar upp, klättrar på min lampa och suger tag i den och åker med en liten bit. Den simmar längs min arm och sen försvnner den utmed min kropp men utanför mitt synfält och jag kan bara sitta still för jag är rädd att jag ska råka mosa den.

Annika ser ut att ha koll på den och skrattar. Till slut vågar jag vända mig om och där är den nu bakom mig. Vi tittar på den en stund till men efter en stund känns kylan lite lätt och jag inser att det är dags att simma tillbaka. Vi vinkar till den lilla gynnaren och simmar sakta uppåt tillbaka mot bryggan. Massor av smörbultar, några små torskar och en och annan liten snultra och eremitkräftor. Hur mycket eremitkräftor som helst. Det vackraste jag ser annars är några anemoner eller små havrosor som sitter vid en sten. Säkerhetsstoppet som närmar sig tar vi simmande på 5-6 meter.

En stund senare och många glada tankar på bläckfiskarna och viss irritation över kameraeländet så kommer vi fram till kedjan som går precis utanför bryggan. Vi går upp och skrattar och är båda rätt glada över dels dyket, gôtt att inte sitta hemma en vardagkväll utan få dyka trots snö ute och kallt i luften och dels eller framförallt de små "röda bollarna" =)

Tårna värker och fingrarna är kalla men hjärnan går på högvarv. Vi klär av oss utstyret, tar varsin kopp honungsberikat te, frågan är om det inte var mer honung än te i den drycken =p men gott och uppiggande och skönt med varmt i magen :)
Vi åker upp till Paulsens och fyller luft. Snackar lite skit och flamsar en stund och sen ger vi oss av hemåt. Gifflar och chokladkaka gör gott för små skrikande dykmagar. Det är kul att dyka och jag är inte med i "klubben för inbördes bläckfiskavundsjuka" längre weee !!! =D

Tack till
Annika
Bläckisarna
Glen o Susanne

Inget särskilt tack till
Kameran *morr*